kuvar otkriva

7 kobnih grešaka koje svi pravite kada pečete piletinu na roštilju: Prestanite ovog trena!

U nastavku vam donosimo koje poteze ne smete da povlačite prilikom spremanja piletine na roštilju

Recepti
Autor:
7 kobnih grešaka koje svi pravite kada pečete piletinu na roštilju: Prestanite ovog trena!
Foto: Shutterstock

Profesionalni kuvar i stručnjak za meso izdvojio je za Business Insider najčešće greške prilikom pečenja piletine na roštilju.

Roštilj vam je prevruć

Ne smete peći piletinu na roštilju na visokoj temperaturi. Ako koristite plinski roštilj, idealna je temperatura 180 Celzijusa.

Ukoliko pak pečete pileća krilca na drvenom uglju za roštilj, gurnite ugalj u jednu stranu tako da se peče na indirektnoj toploti.

Na ovaj način, dobićete toplotu za loženje na jednoj strani, dok na drugoj imate indirektnu toplotu koja omogućava lakše pečenje.

Ne koristite poklopac za tiganj

Znajte da roštiljima s poklopcem svakim otvaranjem temperatura pada. pa se trudite stvoriti uvjete kao u pećnici dok se piletina peče kako se dragocjena toplina ne bi gubila.

Ne koristite termometar za meso

Ovo je jedna od najčešćih grešaka u mnogim domovima. Termometar za meso će vam najbolje pokazati kada je meso gotovo.

Za najpreciznije merenje ubacite termometar u najdeblji komad mesa, ali vodite računa da ne dotaknete kost. Kada unutrašnja temperatura pilećeg mesa pokaže 74 Celzijusa, tada se dovoljno ispeklo.

Prerano dodajete preliv

Ukoliko ste od onih domaćica koje imaju običaj da piletinu premazujete prelivima za bolji ukus i karamelizovanu kožicu, gledajte da to ne bude prerano.

Ovakvi prelivi obično sadrže puno šećera koji, dodate li sos prerano, može brzo da izgori i produži pečenje mesa.

Zatrpavate roštilj drugom hranom

Mnoge žene uz piletinu na roštilju dodaju različito povrće. Ali, to je greška.

Plamen koji nastaje kapanjem masnoće teže će se ugasiti, a kao posledica meso će imati zagoreli ukus.

Krompir punjen slaninom i kačkavaljem: Gurmanski ručak koji se ne odbija! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Različitim komadima mesa potrebno je različito vreme pečenja.

Vreme i temperatura pečenja zavise od komada mesa. Ako pečete pileći file,

okrenite ga četiri puta.

Gledajte da dva okretanja budu na višoj temperaturi kako bi meso dobilo ukus dima i zadržalo unutrašnji sok, dok naredna dva okretanja neka budu na manjoj temperaturi.

Ne ostavljate meso da se odmori

Nestrpljivost domaćice kod pečenej piletine na roštilju vodi ka lošem komadu roštilja.

Kako ne bi piletina izgubila sokove, pre nego što je isečete, obavezno ostavite da se malo odmori od toplote.

Manjim komadima biće dovoljno pet minuta, a za pola pileta ili celo vredi da piletinu ostavite 15 do 30 minuta.

Ne čistite redovno roštiljske rešetke

A to je neophodno kako bi se meso savršeno ispeklo. Ako nemate pri ruci četku za čišćenje, možete se poslužiti aluminijumskom folijom. S njom ćete pomoću hvataljki za roštiljanje očistiti rešetke.

Zapečene tikvice sa jajima i sirom: Nikad jednostavniji, brži i ukusniji obrok! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs