Savet

Evo koje ulje nikako ne smete da koristite za prženje i kuvanje: Otrov koji ne izlazi iz tela!

Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate da znate koja ulja su bezbedna za kuvanje, a koja se koriste kao prelivi za salate

Trpeza 21.02.2020. - 20:51h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tavi i do 250 stepeni Celzijusa.

 

Evo koja ulja ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje: 

 

  • Ulje dobijeno od kikirikija, oraha, badema, semenka grožđa; 
  • Ulje konoplje, susama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
  • Kukuruzno ulje, ulje od semenka bundeve. 

 

Ulja koja se preporučuju za kuvanje i prženje hrane:

 

1. Maslinovo ulje - ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama. 

 

2. Kokosovo ulje - odlično se razlaže u organizumu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.

 

3. Životinjske masti - svinjska mast, mast od mangulice, te guščija mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.

 

Ulja koja se koriste kao prelivi za salate:

 

Suncokretovo, kukuruzno olje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagreju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno deluju na zdravlje.

 

Suncokretovo ulje sadrži mnogo Omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagreje na visokim temperaturama može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promena, autoimnih procesa i endokrinih bolesti.

 

Ulje dobijeno od semenki lana bogato je omaga 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama  raspada, zbog čega  je dobro da se koristi samo hladno.

 

Kako kuvati i čuvati ulje:

 

Da bi ulje sačuvalo korisna svojstva, potrebno je da se pridržavate ovih pravila: 

 

  1. Kad pržite hranu nikad ne zagrevajte ulje toliko da se dimi;
  2. Smanjite ukupno vreme prženja ili kuvanja;
  3. Nikad nemojte ponovo koristiti isto ulje;
  4. Ne ostavljajte flašu ulja na suncu; Ulje uvek čuvajte na tamnom i hlandom mestu, dobro zatvoreno.

     

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs