amaterske greške

Kad nam hrana nije ukusna kao što smo zamišljali: 5 grešaka koje svi pravimo u korišćenju začina!

Ako nam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna, to verovatno ima veze sa načinom na koji dodajemo začine. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje svi pravimo! 

Trpeza
Autor:
Foto: Profimedia

Na samom početku, otkrićemo vam jednu tajnu: so i biber ne moraju uvek da idu zajedno.

 

Kad počinjemo da se bavite kuvanjem, većina se pomalo boji upotrebe začina. Uvek se plašimo ili da ćemo staviti previše pa ćemo tako upropastiti jelo, ili da ćemo staviti nečega mnogo manje nego što treba.

 

Ako nam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna, to verovatno ima veze sa načinom na koji dodajemo začine. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje svi pravimo:

 

1. Ne solimo dovoljno

 

"Dodavanje soli je izuzetno važno jer mnogo utiče na hranu", objašnjava Den Cukarelo, urednik specijalizovan za kuvare TV emisije America’s Test Kitchen. Ovaj univerzalni sastojak ima moć da učini meso sočnijim, povrće mesnatijim, slatkiše slađim i još mnogo toga. Kao što Samin Nosrat objašnjava u svojoj knjizi o osnovama kulinarstva pod nazivom "Salt Fat Acid Heat", kad koristite odgovarajuću količinu soli, jelo više liči samo na sebe.

 

2. Uvek koristimo crni biber

 

Crni biber je odličan iz mnogo razloga. "Pored ljutine i oštrog ukusa, on povećava sposobnost da osetite ukus jela jer stimuliše rad pljuvačnih žlezda", kaže Cukarelo. Međutim, dodaje on, ne morate da ga koristite za sve kao što koristite so.

 

Pomešajte biber i jogurt i nanesite na lice: Čudotvorno dejstvo će vas oduševiti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Definitivno može da pojača ukus onoga što pripremate ali nema tako presudan uticaj kao so. U suštini, koristite ga kad želite, ali ne računajte da će sam po sebi učiniti jelo ukusnim.

 

3. Koristimo samo unapred samlevene začine

 

"Dobićete jači ukus ako kupite nesamlevene začine i sameljete ih neposredno pre upotrebe", objašnjava Cukarelo. "Mlevenje oslobađa nestabilna jedinjenja koja začinu daju ukus i aromu." Naravno, to znači da treba da kupite mlin za začine, ali oni nisu tako skupi. Ako više volite, možete da se držite već samlevenih začina, ali ako želite da poboljšate ukus jela, ovo je dobar trik.

 

4. Začini nam dugo stoje

 

Ako ste stavili mnogo začina a i dalje ne osećate njegov ukus, to može da znači da vam taj začin već dugo stoji, kaže Cukarelo. "Što duže začin stoji, to više jedinjenja nestaje", objašnjava on. Što su svežiji začini, to će biti jači ukus koji daju jelu. Trudite se da svake godine osvežavate policu sa začinima, a ako niste sigurni koliko je nešto staro, pomirišite ga. Što slabije miriše, to će manje ukusa dati.

5. Začini nisu dovoljno termički obrađeni

 

Cukarelo kaže da će termička obrada začina kao što je prženje na ulju, puteru ili bez ičega bolje oslododiti ukuse. Zato kad možete, termički obradite začine pre svega drugog. Propržite ih u tiganju sa malo ulja dok ne postanu mirisni, a onda dodajte druge sastojke. Čak i ako hoćete da ih pospete preko tosta ili testenine, Cukarelo kaže da će biti mnogo ukusnije ako ih prvo malo zagrejete.

 

Začini, voće i povrće iz saksije: Evo kako da vam od ostataka izrastu nove biljke! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...