Učvrstite odnose

Ljubavni terapeuti savetuju: Odluke kojih svaki par treba da se drži ove godine!

Nećemo da vas gnjavimo običnim savetima

Ljubav i zavođenje 11.01.2018. - 15:45h Autor: cosmopolitan.rs
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li ste u ozbiljnoj vezi, živite zajedno ili ste tek počeli da se viđate, počnite još danas da primenjujete ove korake i sigurno ćete u ovoj godini biti prezadovoljni svojom vezom i ljubavnim odnosom koji imate.

U nastavku slede rezolucije koje svaki par treba da donese zajedno na početku 2018. godine.

 

Radite dosadne stvari zajedno

 

Nećemo da vas gnjavimo običnim savetima kao što su na primer "krenite zajedno na ples", "uradite nešto što do sada nikada niste u paru"... već nešto sasvim drugačije, počnite da radite dosadne stvari zajedno! Očistite kuću, plaćate račune, idite kod napornih rođaka ili šta god vam se čini da nemate dovoljno energije za to. Dr Majkl Salamon psiholog iz Njujorka, kaže da izaberete nešto što do sada nište, ali da ne bude zanimljiva aktivnost već vaš suprotno. Dosađuje vam pranje sudova? Odlično! Sada znate šta ćete raditi u paru i verujte nam da ćete biti iznenađeni koliko će vas ovakvi "događaji" spojiti.

Poštujte jedno drugo čak iako ste iznervirani

 

Iako zvuči kao vrlo komplikovana i teška odluka da smirite sebe u trenucima kada vas je toliko iznervirao i nemate želju da ga gledate ili čujete, stručnjaci za ljubavne odnose tvrde da je ovo ključ srećne veze. Samanta Brns, ljubavni terepeut iz Bostona savetuje sledeće " Na skali od 1-10 koliko ste besni? Ako je preko 5, recite mu da ste iznervirani i da je najbolje da nastavite konverzaciju kada se ohladite, jer ćete u suprotnom reći nešto što bi moglo da dovede do svađe ili raskida". Kada hladne glave sve lepo razmislite, shvatićete zašto je ovo najbolja taktika koja će vam spasiti i poboljšati odnos.

 

Recite šta želite

 

Zapamtite da niko ne može da čita vaše misli i da je vaš posao da kažete i objasnite šta je to šta želite, zbog čega ste uznemireni, a šta to obožavate kod njega. "Ove godine obećajte sebi da ćete mu objasnite šta da radi od seksa do običnih situacija kako ne biste dolazili u konflikt ili bili nezadovoljni. Iskren razgovor sve rešava", tvrdi Samanta.

foto: Shutterstock

Pričajte jezikom ljubavi

 

Ako vam kažemo da postoje jezici ljubavi sigurno ćete pomisliti da je to još jedna otrcana fora, ali lepo ćemo vam objasniti i videćete da je zapravo vrlo logično. Postoji 5 jezika ljubavi: Darivanje (pritom mislimo na prave poklon, ne na fraze "vreme koje ti poklanjam je najveći poklon koji mogu da ti dam"), kvalitetno provedeno vreme, afirmativne reči, fizički dodir i činjenje malih usluga za koje znate da će vam biti uzvraćene. I svaki od ovih jezika morate naučiti ako želite da imate jedan pravi i ispunjeni ljubavni odnos.

 

Negujte svoj život van veze

 

Ključ srećnog ljubavnog odnosa nije da jedno drugom budete jedina i glavna tačka na planeti, već da izgradite svoj mali srećni svet i da vaša veza bude najslađi sastojak toga. Logično je da u početku svake veze budete opsednuti svojim dragim i da prijatelji padnu u drugi plan, ali ne dozvolite da vam to dugo pređe u naviku. Koliko god da volite svog partnera, prijatelji su ti koji su bilu u vašem životu pre njega, a ostaće pored vas i u trenucima kada ste tužni, srećni, uplašeni... Isplanirajte veče samo sa drugaricama, živite svoj život van njega, a dozvolite i njemu da isto tako planira svoje vreme.

Pričajte o budućnosti

 

Ne, ne mislimo da treba da već smišljate imena za svoju decu i pričate gde ćete za medeni mesec, ali svaki par treba da zna kuda ide njihova veza i da li vam se planovi poklapaju. Samanta Brns savetuje da bukirate sebi datum kada ćete popričati sa svojim dragim o važnim temama i željama. On ne želi decu ili planira da ide u inostranstvo? Nama zvuči kao informacija koju treba da znate na vreme kako biste odlučili da li želite da nastavljate odnos sa osobom koja možda nema iste planove kao vi. Izaberite prvi trenutak i uz prave reči recite šta je to što želite od vaše veze i kako zamišljate blisku budućnost sa njim.

foto: Shutterstock

Gledajte se umesto dopisivanja

 

Dr Salamon preporučuje "lice u lice" kontakt umesto što ćete se dopisivati satima. Iako je slanje i čekanje odgovora uzbudljivije, ako pričate preko Skajpa, Vajbera ili Fejstajma, možete uočiti njegove ekspresije i emocije kada mu pričate nešto, a to je nešto što poruke ne mogu preneti. Uostalom, to je sjajan način da smanjite daljinu, ako neki period niste jedno pored drugog.

 

Pitajte ga kako, a ne da li možete da pomognete.

 

Ana Aluis, ljubavni terapeut sa Floride tvrdi da nikada ne treba da pitate svog dragog da li mu treba pomoć, već da se odmah uključite u rešavanju problema "Muškarac će teška srca priznati da nešto ne ide kako treba i da mu treba malo pomoći, zato mu bolje ponudite rešenje ili se uključite u problematiku."

... I pokažite zahvalnost i podršku

 

Alusi predlaže da se ne zaboravite da s vremena na vreme pokažete svog partneru koliko ste srećni što ste s njim, kao i zahvalnost kada nešto lepo učini za vas. Parovi u dugim vezama često izgube naviku da kažu "Hvala" za neke obične stvari i tu se upravo javlja problem. Postoje stvari koje se u vezi moraju negovati, a zahvalnost i podrška su jedne od th stvari.

 

Prestanite da računate ko je za koga više uradio

 

U pravoj i sjajnoj vezi ne postoji brojanje ko je za koga više učinio, ko se prvi javio, kupio bolji poklon, iznenadio...pravoj osobi ćete dati 100% ljubavi, pažnje, podrške, ali i očekivati isto toliko toga zauzvrat. Ne postoji neki predračun i taktike, već stvari idu spontano bez prebacivanja i zamerki.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...