Vodič kroz razvod

Kako preživeti razvod bez posledica: Jednostavni koraci!

Razvod nakon dugogodišnjeg braka  ili veze je uvek težak i važan korak u životu. Mnogi će vam reći da vreme leči, ali oni lažu... Ako sledite ove korake, preživeće razvod bez posledica

Ljubav i zavođenje 23.11.2019. - 16:33h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Lep i korektan razvod je preduslov za zdrav ulazak u nove veze i normalan nastavak života bez posledica. 

 

Svi smo mi za jak brak i normalnu porodicu, ali važno je suočiti se sa stvarnošću. Mit "...živeli su srećno do kraja života" je nastao pre mnogo vekova, kada je životni vek bio 30 do 40 godina. Svet se od tada promenio. Ljudi sve češće shvataju da je uzaludno reanimirati mrtvu vezu ili brak.

 

Kako ostvariti normalan razvod i živeti dalje?

 

Razvod, bez obzira da li bio sporazuman ili ne, uvek je traumatično iskustvo u životu osobe. Zbog toga je važno svesno i polako proći kroz ovaj proces:

 

Posledica iznenadnog i neželjenog razvoda:

 

1. Nesvesno se plašite ulaska u nove veze. Čini se da želite blizinu voljene osobe, ali uprkos vašim pokušajima ništa se ne događa. 

 

2. Uprkos želji, nesvesno se plašite novih odnosa i ne dozvoljavate da vam neko novi uđe u život.

 

3. Svesno se odričete veze, jasno poručujete sebi da je bolje biti sam nego pustiti nekog da vam opet  slomi srce.

 

4. Ne možete zaboraviti svog bivšeg partnera, svi ostaili vam se čine nedostojni i apsolutno niko nije u stanju da probudi vaše interesovanje.

 

5. Srce vas i dalje boli, čak i ako je prošlo izvesno vreme od razvoda.

 

6.Imate osećaj da nešto nije u redu sa vama, da niste sposobni za vezu.

 

7. Vaše samopouzdanje je drastično opalo zbog razvoda. 

 

8. Ako uletite u novu vezu, a da pri tome niste sasvim u svojoj glavi raščistili sa bivšim, napravićete istu grešku kao i u prvom braku.

 

Kako se pripremiti za novu vezu, normalan život?

 

1. Shavtite šta osećate prema partneru i vašem razvodu: bes, tuga, sreća, olakšanje, bol....

 

2. Jednostavno shvatite i živite ove emocije.

 

3. Preuzmite odgovornost za svoj deo razdora vaše veze (čak i ako je vaš partner 95% odgovoran za razvod, važno je shvatiti onih 5% jer je u njima sadržan vaš novi početak života).

 

4. Uvidite šta sebi prebacujete: "Nešto sa mnom nije u redu, opet sam sama..."; "Niko mi ne treba..."Razradite zašto sebi ovo govorite i šta je razlog toga što sebi prebacujete tako nešto... Morate shvatiti u čemu ste grešili kako biste nastavili dalje.

 

5. Oprostite, ožalite iluziju braka koji ste imali. Bez obzira koliko ste loš brak imali, budite zahvalni na tom iskustvu i dozvolite da vas isto nečemu nauči.

 

6. Naučite da živite sami sa sobom, kako biste izbegli "uletanje" u novu vezu i traženje "zamene" za bivšeg.

 

7. Ako imate zajedničku decu, moraćete naći način da mirno preispitate sve sporazume u vezi njihovog odgoja i dogovoriti nove oblike kontakta. Ne zaboravite da ste i dalje roditelji zajedničkoj deci iako više niste u braku i dalje ćete u nekoj sferi života biti par, tj. roditeljski par.

 

Važno je ostvariti iskustvo, dati smisao onome što se dogodilo i živeti, spremni za nove veze, u koje ćete zahvaljujući radu na sebi ući jači i srećniji.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs