Ne igrajte se

Seks za jednu noć bez zaštite: 4 stvari koje obavezno morate da uradite!

HIV i HPV nalazi bolje i preciznije pokazuju da li ste se zarazili nekim od ovih virusa tek tri do 6 meseci nakon kritičnog odnosa
Sex 18.05.2016. - 15:17h Autor: net.hr
Foto: Shutterstock

Seks za jednu noć više nije nikakva retkost. Problem je ako ne koristite zaštitu, odnosno kondom.

 

Ako vam se ovaj propust već dogodio, evo šta morate da znate kako biste bili sigurni da ste zdravi nakon takve noći.

 

U roku od 30 minuta obavezno idite u toalet

 

U tom trenutku ne možete ništa da učinite po pitanju polno prenosivih bolesti ili trudnoće, ali možete da sprečite infekciju. Naime, oko 80 odsto žena koje su dobile infekciju, imale su seks u poslednja 24 sata.

 

"Neke žene su jednostavno sklone infekcijama, ali jedan od najefektnijih načina da je izbegnete jeste da ubrzo nakon seksa ispraznite bešiku, jer ćete tako ukloniti bakterije", kaže seksualna terapeutkinja Ket Van Kirk.

 

U roku od 72 sata: Plan B i proverite da li je sve u redu tamo dole

 

Ne koristite kontraceptivne pilule?

 

"Uzmite pilulu za dan posle u roku od maksimum 72 sata, ali što pre, to bolje", kaže ginekolog Fejime Sasan. Ona je čak 89 odsto učinkovita u sprečavanju trudnoće ako se uzme u roku od 72 sata, ali taj broj skače na 95 odsto ako pilulu popijete u roku od 24 sata nakon kritičnog polnog odnosa.

 

Vaša vagina nije zdrava: 8 opasnih znakova upozorenja!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Za žene, to se odnosi na neuobičajen sekret odnosno promene u gustini, boji i mirisu. Obratite pažnju da li se pojavila bol ili svrab, što može da ukazuje na gljivične infekcije ili bakterijsku vaginozu, a simptomi se pojavljuju 24 sata do sedam dana nakon seksa.

 

Nakon dve nedelje: Test na trudnoću

 

Danas su testovi koje možete da kupite u apotekama i testirate se kod kuće prilično precizni. Ipak, ako želite da budete 100 odsto sigurni, što pre zakažite termin kod svog ginekologa. Osim toga, u tom razdoblju se već može videti i da li ste dobili neku polno prenosivu bolest poput, na primer, herpesa.

 

Šest nedelja do šest meseci: Opet posetite lekara

 

Van Kirk preporučuje još jednu posetu lekaru u periodu od tri do šest meseci kasnije. Naime, HIV i HPV nalazi bi tada mogli bolje i preciznije da pokažu ukoliko ste se zarazili nekim od ovih virusa.

 

Zbog ove biljke 30 godina uspeva da živi sa HIV-om: Preporod za imunitet!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs