Spelta je izuzetno zdarva za oragnizam, a ovaj vegetarijanski ručak moći ćete da ponesete i na posao, dok će njihov neverovatan orašasti ukus da se topi u ustima.
Sastojci:
• maslinovo ulje • pola svežnja majčine dušice (15 grama) • četiri čena belog luka • ½‒1 sveži crveni čili • jedan limun • 500 g zrelog čeri paradajza na stabljici • 250 g najkvalitetnijeg sira rikota (ricotta) • 320 g sušenih špageta od speltinog brašna • četiri šake rukole • po želji sirće balzamiko
Italijani znaju najbolje: Najukusnije špagete sa mesom! (RECEPT)
Priprema:
- Rernu zagrejte na 180°Celzijusa, plin na 4.
- U manju činiju ulijte tri kašike ulja.
- Svežanj majčine dušice na tri sekunde stavite pod mlaz vruće vode da ga malo osvežite i pokrenete, pošteno ga otresite, pokidajte listiće i bacite ih na ulje.
- Oljuštite beli luk, tanko ga naseckajte sa čilijem i sve ubacite u činiju.
- Dodajte narendanu limunovu koru, po prstohvat morske soli i crnog bibera, pa promešajte.
- Čeri paradajz rasporedite po plehu za pečenje dimenzija 30cm x 40cm.
- Rikotu premažite aromatičnim uljem i stavite na sredinu lima, a ostatkom ulja prelijte čeri paradajz.
- U pleh ulijte i malo vode, stavite ga u rernu i pecite 45 minuta.
- Deset minuta pre kraja pečenja paradajza, špagete prema uputstvima na pakovanju skuvajte u kipućoj slanoj vodi.
- Rikotu izvadite iz pleha, paradajz odvojte od stabljike.
- U pleh ulijte pola šoljice vode u kojoj su se kuvale špagete, pa ga malo protresite, da se od dna odlepe svi oni fini ukusi.
- Špagete ocedite, ubacite ih u pleh, prelijte limunovim sokom, začinite do savršenstva i na kraju pospite predivnom izmrvljenom rikotom.
- Sve još pospite rukolom, pošteno promešajte i poslužite. Možete da prelijete sa još balzamika.
Samo 1 posuda i gotovo jelo za 20 minuta: Ove kremaste špagete će osvojiti vaša srca! (RECEPT)