Probajte

Ovako se prave kore za domaću pitu: Bosanska savijača! (RECEPT)

Za pravljenje domaćih kora potrebno je strpljenje i mnogo pozitivne energije

Recepti
15:55h Autor:
Ovako se prave kore za domaću pitu: Bosanska savijača! (RECEPT)
Foto: Profimedia

U jednu dublju plastičnu činiju sipajte 300 grama brašna, jednu malu kašiku soli i izmešajte. Zatim uzmite odprilike 100 ml vode i polagano sipajte u brašno i rukom (kad pravite ovu pitu, rukom obavezno morate mesiti testo!) mešajte dok se ne napravi mali hlebčić koji nije ni lepljiv i previše suv.

Takav mali hlebčić, ili kako to u Bosni zovu: jufku prebacite na pult ili tacnu na koju ste "kanuli" 3-4 kapi ulja, pa dobro uvaljajte testo u to ulje dok ne postane glatko i sjajno. Bitno je da se ne lepi za ruke, pa ako je potrebno dodajte još ulja da biste postigli to odvajanje testa od ruku.

Ovaj proces će potrajati, jer što duše "nakuavate" testo ono će kasnije biti gipkije.

Testo stavite u neki sud (može opet plastični) i ostavite ga u frižider na oko sat vremena.

Alaski kotlić: Vrhunska domaća čorba koju ćete obožavati! (RECEPT)

Nabavite veliku pamučnu krpu ili solnjak koji ćete staviti na veliki trpezarijski sto, posuti brašno po njoj pa izvadite jufku iz frižidera i stavite je na krpu. Pospite brašnom i razvucite blago rukama, zatim uzmite oklagiju (jer šta je prava žena bez oklagije) i razvucite testo koliko god možete.

Kad vam oklagija više ne može pomoći, vrhovima prstiju balgo razvlacite ivice testa. Ne žurite. Polako, bez nervoze idite u krug i razvlačite koru.

Ako testo pukne, nema veze, sve se to može iskoristiti za pitu.

Zatim razvučeno testo rasecite po sredini i pospite 3 -4 kašike ulja po površini razvučenog testa.

Zatim ga filujte sa smesom koja se sastoji od: 200 grama mladog sira, 2 kašike pavlake, malo soli i dva jajeta (sve to lepo pomešati pre filovanja).

Kad ste nafilovali testo, uzmite krajeve stolnjaka i polako rolajte testo. Ako vam je to komplikovano, opet vrhovima prstiju urolajte testo.

Pileće gurmanske rolnice: Savršen subotnji ručak za celu porodicu! (RECEPT, VIDEO)

Uzmite okruglu tepsiju i u nju u krug savijajte bosansku pitu sirnicu.

Pecite pola sata na 200 stepeni.

Kad izvadite iz rerne prekrijte pitu sa pamučnom krpom i ostavite da se ohladi.

Kad se ohladi, poslužite je i obavezno je da ovu pitu jedete rukama. Ona jednostavno ne podnosi nož i viljušku. Uživajte!

Savet plus: Nemojte da se nervirate ako vam iz prve ne uspeju kore za domaću pitu. Sve je u praksi. Pokušajte opet za par dana. Verujemo da će vaši ukućani da uživaju da isprobavaju "probne" pite.

Starinska pogača bez kvasca: Gotova za 20 minuta! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs