Kafa je omiljeni napitak mnogih, a ako je u kombinaciji sa čokoladnim kolačem, užitak je još veći.
Sastojci za kolač:
- 250 grama maslaca
- 150 grama tamne čokolade
- 300 ml jake crne kafe
- 2 jaja
- 300 grama brašna
- 250 grama šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- prstohvat soli
Sastojci za krem:
- 250 grama tamne čokolade
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
- Maslac i čokoladu otopite nad parom. Dodajte kafu i šećer, te ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi pa dodajte i jaja.
- Pomešajte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli.
- Prebacite sve u kalup za tortu razmere 24 cm obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 140˚Celzijusa 90 minuta.
- Kada je pečena izvadite na rešetku i ohladite, potom je premažite kremom.
Krem:
- Čokoladu naseckajte i prebacite u posudu. Slatku pavlaku zagrejte do tačke ključanja, te njom prelijte čokoladu i pričekajte 2 – 3 minuta.
- Promešajte sve u glatki krem.
- Ohladite pa je umutite mikserom kako bi dobila na volumenu i premažite.
Nepodnošljivo dobar kolač: Brzo se sprema, a još brže jede! (RECEPT)