Zažmurite i setite se detinjstva. Videćete da je prva slika koja će vam proći kroz glavu vaša mama ili baka kako u kuhinji sprema vaš omiljeni slatkiš. To je ono što nikad nećete zaboraviti - slatki ukus detinjstva.
Priuštite i svojoj deci taj isti čarobni doživljaj i spremite im starinske poslastice koje se često odlikuju jednostavnim namirnicama umočenim u čistu ljubav.
Slatke makarone
Ništa nismo voleli više nego kada kuća zamiriše na slatke makarone, propržene na šećeru i prezlama!
Sastojci: 250 g makarona, 6 kašika šećera (više ili manje, po ukusu), oko 100 g prezli.
Priprema: Makarone skuvati i ostaviti da stoje poklopljene u vodi dok pripremate slatki "fil". Na laganoj vatri propržiti prezle, tako da dobiju lepu zlatnu boju, a zatim dodati i šećer. Promešati, odvojiti dve kašike smese sa strane, odliti vodu iz makarona, pa ih dodati u prezle i šećer.
Pržiti još minut-dva, pa skloniti sa vatre. Po želji, možete dodati i malo cimeta, oraha... Sipati u posude ili tanjire za služenje, a odozgo posuti smesom od prezli i šećera koju ste odvojili.
Šnenokle
Izuzetno hranljive a tako ukusne - šnenokle su desert koji se obožava.
Sastojci: 4 jaja (žumanca i belanca odvojte); 100g šećera; oko 2 l mleka; 1,5 kašika brašna (ili gustina); 1 kašičica ekstrata vanile; 2 kesice vanilin šećera.
Priprema: Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.
Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.
Krem za šnenokle:
Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.
Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.
Koh
Izuzetno brz kolač koji se topi u ustima. Mogu da ga jedu i sasvim mala deca a domaći sastojci poput mleka ijaja daće im preko potrebnu snagu.
Sastojci: 6 jaja; 6 supenih kašika šećera; 12 supenih kašika griza; 1,5 l mleka;
7 kašika šećera; 3 vanilin šećera
Priprema: Odvojte belanca od žumanaca. Umutite sneg od belanaca, dodajte šest kašika šećera, žumanca i dvanaest kašika griza (mešajte varjačom). Sve stavite u dublji pleh i pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta.U litar do litar i po mleka stavite (po ukusu) dve do sedam kašika šećera i tri vanilin šećera. To zagrejte da se šećer rastopi. Kada koh lepo porumeni, izvadite iz rerne i polako prelijte zaslađenim mlekom koje ste ranije pripremili.
Mleko i hleb
Ima li išta lepše nego kada sa hladnog vazduha uđete u zagrejanu kuću a na stolu vas sačeka činijica toplog mleka sa udrobljenim hlebom i šećerom.
To su one male stvari što svako detinjstvo čine srećnim.
Priprema: Zagrejte 250 ml mleka pa mu dodajte supenu kašiku šećera i jednu šnitu hleba isečenu na kockice.
Ovaj stari desert vašem detetu može da posluži kao zamena za večeru. Ukoliko želite zdraviju verziju ovog obroka u mleko dodajte integralni hleb umesto belog.
Ukoliko vaše dete ima problem sa disajnim putevima i jakim kašljem izuzetno je bitno da što češće jede maslac i med (po mogućnosti domaći). Korisno će biti ako mu za doručak servirate kiflu sa maslacem i medom i skuvate biljni čaj.
Ova kombinacija će se izuzetno dopasti vašem detetu a uz to će mu i koristiti.
Ukoliko ne možete da dođete do domaćeg meda, džem od šljiva je adekvatna i zahvalna zamena.
Mali keksići umočeni u čaj hladan dan pretvaraju u čisto uživanje. Ovaj desert će deca obožavati još više ako im dozvolite da ga prave zajedno sa vama.
Sastojci: 200 gr masti (ili 1 margarin); 2 komada jaja; 5-6 kasika sećera; 500 gr brasna; 1 kesica praška za pecivo
Prirema: Umesite glatko testo od navedenih sastojaka pa ga razvijte na kuhinjsku površinu. Isecajte testo zanimljivim oblicima i pecite na 200 stepeni oko desetak minuta. Gotove keksiće posipajte šećerom u prahu ili ih umočite u rastopljenu crnu čokoladu.
Ovakav keks može da stoji i do nedelju dana a što je "stariji" to je sve bolji i hrskaviji.
O zdravlju pšenice možemo da pričamo na široko ali dovoljno je reći da pšenica kod nas ima i religioznu ulogu. Slava nije slava ako domaćica prvo nije pripremila žito.
Zbog njene hranljivosti, bogatstva vlaknima i izuzetnog ukusa, pšenica je nezaobilazna na domaćoj trpezi. Stoga pripremite vašim mališanima činijicu pšenice a u nju dodajte i bademe i suvo grožđe i bićete sigurni da su u svoj organizam uneli bogat i hranljiv slatkiš.
Priprema: Pšenicu dobro operite pa skuvajte u dosta vode. Zatim joj dodajte šećer ili med, a možete i orahe, bademe i grožđice. Ne zabroavite da stavite šlag na žito jer to deca prosto obožavaju.
Ovaj desert obožava cela porodica.
Stari dobri recepti po kojima se pamti detinjstvo
Stari dobri recepti po kojima se pamti detinjstvo