Potrebno je:
- 5 žumanca
- 100 gr šećera
- 400 gr brašna
- 250 ml mleka
- 55 gr putera
- 5 gr soli
- 5 gr suvog kvasca
- 60 ml mlake vode
- 80 ml mlakog mleka
- 30 ml mlake pavlake
Priprema: Zagrejte mleko i puter u šerpi i pustite da dođe pred ključanje. Umešajte žumanca, šećer i brašno pa potom to ulijte u mleko. Kada je smesa dovoljno gusta, ostavite da se ohladi, a šerpu prekrijte plastičnom folijom. Prosejte brašno i dodajte mu so, šećer i kvasac. Zagrejte mleko, vodu i pavlaku, ali ne dopustite da proključaju. Potom u tu zagrejanu smesu dodajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Potom dodajte puter koji je na sobnoj temperaturi i ponovo premesite. Testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odmara dok se ne udvostruči. Potom premesite, podelite na osam manjih delova i ostavite da stoji još 15 minuta. Oklagijom razvucite u krug svaku kuglu testa, pa na sredinu stavite fil i preklopite. Pecite u tiganju na što nižoj temperaturi. Tiganj preklopite poklopcem.
Prijatno!
Penaste posne kiflice sa orasima: Slatko testo koje se rastapa u ustima! (RECEPT)