PripremaButkicu oprati i dobro posoliti, pa je probušiti vrhom noža i u te rupice ugurati beli luk (jedan čen ili pola) i slaninu. Slaninu dodatno iseći na sitne kocke, a čenove belog luka prepoloviti. Meso staviti u veliku vatrostalnu posudu, u kojoj ima mesta i za saft. Dodati vode skoro da meso bude potpuno potopljeno i 2 dl ulja. Poklopiti i staviti na laganu vatru da se kuva.Kuvanje će trajati u zavisnosti od veličine (obično oko dva sata). Tokom pečenja potrebno je okretati meso. Kada voda ispari i meso potamni, jelo je gotovo. Ako je meso i dalje tvrdo, slobodno doliti još vode!
Novogodišnji specijalitet
Svečana svinjska butkica
Upotpunite prazničnu trpezu ukusnom svinjskom butkicom
Recepti
05:04h Izvor: Vanja Milenković
05:04h Izvor: Vanja Milenković
Foto: Shutterstock
- 2 minuta
- Srednje teško
Sastojci
- Jedna svinjska butkica
- 2 glavice belog luka
- 100 g mesnate slanine
- Voda, ulje, so i biber po ukusu