Sastojci:
• 5 jaja
• 1,5 čaša šećera
• 1 čaša jogurta
• 1 čaša ulja
• 2 čaše brašna
• 1/2 kesice praška za pecivo
• 400 – 500 gr višanja
• malo prah šećera za posipanje kolača
• čaša = 2 dl
Upustvo: Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser.
Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (35 x 20 cm).
Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, možete ih vrhom nožića malo gurnuti nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
Prijatno!
Kolač sa orasima: Najjeftinija poslastica koja se ne zaboravlja! (RECEPT)