Sastojci: 500 g tankih kora, 1 l svežeg mleka, 200 g putera, 5 jaja, 150 g šećera, 100 g pšeničnog griza, 2 kesice vanilin šećera.
Za sirup: 2 šolje vode, 2 šolje šećera, 2 pomorandže.
Priprema: Napravite sirup tako što ćete šećer i vodu staviti da proključaju. Dodajte sok od jedne pomorandže i kuvajte dok ne dobijete gust sirup, pa ostavite da se ohladi.
U drugu šerpu sipajte mleko i šećer. Narendajte koru druge pomorandže, stavite na ringlu i mešajte dok se šećer ne istopi. Umutite jaja u posebnoj posudi i dodajte malo mleka u tankom mlazu, mešajući brzo. Cilj je da se temperature izjednače i da kod dodavanja jaja ne postanu omlet.
Kada mleko provri, smanjite vatru na srednju temperaturu, sipajte griz, kuvajte nekoliko minuta dok ne postane polugusto i ponovo u tankom mlazu sipajte smesu sa jajima, mešajući neprestano. Kuvajte dok ne dobijete gust krem.
Punjeni opanci: Nezaboravan ručak za prave ljubitelje srpskih ukusa! (RECEPT)
Na kraju dodajte polovinu putera, promešajte da se istopi, dodajte vanilin šećer i sklonite sa vatre. Ostavite da se kratko prohladi. Za to vreme rastopite preostali puter.
Podelite sve kore na dva jednaka dela. Premažite pravougaonu tepsiju puterom i stavite jednu koru, namažite je sa malo otopljenog putera, stavite drugu, ponovo je namažite puterom i tako uradite sa svim korama od jednog dela koji ste odvojili. Po želji ih možete posipati i šećerom u prahu.
Odozgo sipajte sav krem i izravnajte ga da pokrijete kore ravnomerno. Preko krema ponovite proceduru sa preostalim korama - mažete ih puterom i tako do poslednje. Uzmite oštar nož i njime pažljivo napravite lagane zareze po površini, obeležavajući parčiće i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni do zlatne boje (oko 20-30 minuta).
Izvadite slatkiš i po prethodno zasečenim linijama ga isecite, pa ga dok je još topao zalijte hladnim sirupom. Ohladite i ostavite u frižider na 12 sati da upije sirup. Uživajte u neverovatnom ukusu Grčke!
Penasta pogača: Lako vazdušasto testo, stalno ćete je praviti! (RECEPT)