U vrelim letnjim danima ne postoji ništa bolje od domaćeg soka od nane koji podiže i duh i telo. Osvežavajući ukus nane okrepiće telo, a dobićete i energiju. U kombinaciji sa komadićima limuna i ledom deluje blagotvorno na sva naša čula, piše Stvar ukusa.
Potrebno je:
300 g sveže nane
5-6 kašika šećera
3 kesice limuntusa
3 litre vode
3 kg šećera
Priprema:
Svežu nanu sperite hladnom vodom da biste uklonili prašinu s nje. Zatim je sitno isecite makazama ili nožem. Tako usitnjenu nanu pomešajte sa 5,6 kašika šećera i limuntusom. Sve dobro izgnječiti rukama. Preliti sa 3 litre vode i ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga procedite kroz gazu i u dobijenu tečnost dodajte 3 kg šećera. Ostaviti da odstoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Ako ne stavljate konzervans, sok u frižideru može da stoji oko 2 meseca. Ili ako se ne popije zamrznite ga. Ako ipak stavljate konzervans, onda sok mora da odstoji najmanje dve nedelje pre nego što počnete da ga pijete.
Uživajte u rashlađenju!