Al dente– srednje kuvana testenina, „malo tvrđa pod zubima“

Blanširati – nakratko spustiti povrće ili voće u vrijuću vodu da bi se lakše skinula opna ili sačuvala boja

Bujon – proceđena, začinjena i ukuvana supa od mesa, ribe, živine, povrća, začina i dr.

Flambirati – zapaliti; ono što želite da flambirate, poprskajte nekim alkoholom (najbolje konjakom) i zapalite neposredno pre služenja, tj. iznošenja na sto

Garnirati – ukrasiti; jestivi ukras, npr. kriščica limuna, prepolovljena maslina, list zelene salate ili čokoladne ljuspice

Glazura – prelivanje, uglavnom kolača ili voća, polutečnom, gušćom masom – sirupom, rastopljenim želeom, umućenim belancima, rastpoljenom čokoladom i sličnim – kako bi se dobio sjajan sloj na površini

Gratinirati – zapeći u rerni već skuvano ili poluskuvano jelo posuto najčešće mrvicama hleba – prezlama proprženim na puteru ili struganim sirom, umućenim jajima, mlekom ili i jednim i drugim

Mali kulinarski rečnik olakšaće vam svakodnevno kuvanje, a uz to će vam omogućiti da savladate nove tehnike i unesete svežinu na vašem trpezarijskom stolu