Lokma je turski kolač koji se pravi od prženog testa i jednostavnog sirupa. Ovaj desert se najčešće služi uz crnu kafu.
U Turskoj lokma se najčešće pravi za specijalne prilike, poput venčanja, poslovnih zabava i porodičnih okupljanja, a posebno su popularne u zapadnom delu zemlje.
Na turskom reč lokma označava male zalogaje raja, a slatkiš potiče sa dvorova otomanskih sultana. Mnogo vekova recept je čuvan u strogoj tajnosti, da bi u 20. veku postao tradicionalno tursko jelo i proširio se po narodu.
Sastojci:
Testo:
250 g brasna 1 jaje 10 g šecera 10 g svežeg kvasca 300 ml mlake vode
Sirup: 500 ml vode 700 g secera
Priprema:
Napravite sirup od vode, šećera i soka od limuna. Kada proključa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Brašno, jaje i omekšali kvasac (ostavite ga malo u toploj vodi) stavite u posudi, dodajte mlaku vodu i zamesite testo. Ostavite ga da nadođe oko 20-30 minuta.
Zagrejte u tiganju ulje dovoljne dubine da prekrije kuglice od testa.
Uzmite u ruku malo testa i zatvorite šaku tako da vam između palca i kažiprsta izađe malo smese. Kašikom uzimajte te kuglice i stavljajte ih u ulje, pržite ih dok ne porumene.
Kašikom iz izvadite i odmah ubacite u hladan sirup na kratko da ne bi previše omekšale. Ređajte ih u posudu za serviranje.
Možete ih preliti čokoladom, medom, cimetom, mlevenim lešnicima ili orasima.
Prijatno!