Lava kolači (sufle) savršena sučokoladna poslastica - soilja sočan biskvit, a unutra topla čokolada, zbog koje je poslastica i dobila ime. Najčešće se priprema od četiri sastojka:čokolade, putera, jaja i šećera. Smesi se dodaju i likeri, narandža i limun, pa čak i čili, a kolačiće možete poslužiti sa sladoledom, zamrznutim voćem ili umućnom slatkom pavlakom.

Stilove domaćice probale: Nikad brži kolač, ukus oduševljava! (FOTO, RECEPT)

shutterstock-547882291.jpg
Foto: Shutterstock

Najvažnije je da se peku toliko dugo da spolja budu pečeni, a unutra tečni - otprilike desetak minuta. Peku se u vatrostalnim posudama iz kojih se, kada su gotovi, naopako izvade pa zarežu kako bi čokolada iscurela. Ako nemate vatrostalne posude, poslužiće i kalupi za mafine.

Sastojci: 2 kašičice putera 240g čokolade čokolade za kuvanje, 5 jaja, 200g šećera, 1/2 kašičice soli, 4 kašičice brašna

Uputstvo: Zagrejte rernu na 220°C. Usitnite čokoladu pa je sa puterom otopite mešajući. Ulupajte jaja pa ih dodajte u čokoladu sa šećerom i solju.

Dodajte brašno, pa smesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili. Pecite oko 14 minuta.

Kolačiće možete ukrasiti topljenom čokoladom, šlagom, sladoledom ili bobičastim voćem.

Prijatno!

Ovaj kolač je prema legendi nastao kao greška šefa Žan-Žorža Vongerihtera, koji je čokoladni biskvit iz rerne izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv...