Lava kolači (sufle) savršena su čokoladna poslastica - soilja sočan biskvit, a unutra topla čokolada, zbog koje je poslastica i dobila ime. Najčešće se priprema od četiri sastojka: čokolade, putera, jaja i šećera. Smesi se dodaju i likeri, narandža i limun, pa čak i čili, a kolačiće možete poslužiti sa sladoledom, zamrznutim voćem ili umućnom slatkom pavlakom.
Stilove domaćice probale: Nikad brži kolač, ukus oduševljava! (FOTO, RECEPT)
Najvažnije je da se peku toliko dugo da spolja budu pečeni, a unutra tečni - otprilike desetak minuta. Peku se u vatrostalnim posudama iz kojih se, kada su gotovi, naopako izvade pa zarežu kako bi čokolada iscurela. Ako nemate vatrostalne posude, poslužiće i kalupi za mafine.
Sastojci: 2 kašičice putera 240g čokolade čokolade za kuvanje, 5 jaja, 200g šećera, 1/2 kašičice soli, 4 kašičice brašna
Uputstvo: Zagrejte rernu na 220°C. Usitnite čokoladu pa je sa puterom otopite mešajući. Ulupajte jaja pa ih dodajte u čokoladu sa šećerom i solju.
Dodajte brašno, pa smesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili. Pecite oko 14 minuta.
Kolačiće možete ukrasiti topljenom čokoladom, šlagom, sladoledom ili bobičastim voćem.
Prijatno!