Gradić Blace nalazi se u Topličkoj kotlini i naslonjen je na padine Kopaonika i Jastrepca, što je bogom dano podneblje za zasade voća. Ljudi se ovde generacijama bave voćarstvom: gaje se jabuke i višnje, ali je najzastupljenija voćka šljiva.
Na teritoriji opštine, na čistom i zdravom podneblju, raste oko dva miliona stabala. Od specijaliteta kraja, naravno, izdvajaju se poslastice od ljubičaste lepotice: pekmez i kolač od šljiva sušenih na listu kupusa, a od pića tu je, svakako, domaća rakija šljivovica.
Ovo je pravi jesenji/zimski kolač, tako sočan i vazdušast, lako se priprema, a vaši najmiliji će uživati u njegovom ukusu.
• 5 jaja • 250 gr maslaca • 250 gr šećera od šećerne trske • 200 gr brašna (pola meko, pola oštro) • 25 gr kakaoa • 400 gr seckanih suvih šljiva • 200 gr krupno mlevenih oraha ( prethodno malo prepečenih) • 50 gr seckane čokolade • na vrh noža prašak za pecivo
Retko ih jedemo, a čuvaju nas od teških bolesti: Suve šljive su dragocen lek, evo zašto!
Umutite maslac i šećer.
Uz mućenje dodajte jedno po jedno jaje, a zatim brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.
Varjačom umešajte suve šljive, orahe, i čokoladu.
Pecite na 180 C, oko 40 minuta, u plehu obloženom papirom za pečenje koji je blago namašćen maslacem.
Kada je gotov možete ga ukrasiti po želji. Prijatno!