Uverite se i sami

Saveti da vam kolači ostanu sveži što duže: Spas protiv bacanja!

Nakon proslave Nove godine, mnogima od praznične trpeze najčešće ostaju velike količine slatkog. Takve želimo da sačuvamo i da njihov rok trajanja produžimo do božične proslave, što je moguće uz nekoliko saveta

Recepti
09:51h Autor:
Saveti da vam kolači ostanu sveži što duže: Spas protiv bacanja!
Foto: Profimedia

1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih zato čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek u potpunosti ohlađene.

2. Kolače od dizanog, prhkog ili lisnatog testa najbolje je zamrznuti. Pre čuvanja u zamrzivaču prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nule. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa. 3. Ukoliko želite da sačuvate ostatke štrudle ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju da budu sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isečene jabuke ili krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavauju rok svežine kolača.

Recept za sočni kolač sa jabukama: Brza i jednostavna priprema omiljenog slatkiša!

4. Kremaste kolače ne preporučuje se da držite u frižideru duže od tri dana, potom ih je najbolje zamrznuti i to prekrivene masnim papirom, pa upakovane u kesu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte na prethodnih najmanje tri sata potrebnih da se kolačići na sobnoj temperaturi odmrznu - na ovaj način će biti kao sveži.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs