Tokom zimskih dana, trpezom dominiraju topla jela na kašiku. Ona nas greju iznutra, daju energiju, a jedan od najboljih izbora svakako je dobar gulaš!
Prenosimo vam tri recepta za najlepše gulaše!
Svinjski gulaš s paprikom
Sastojci: 600 svinjskog mesa (najbolje od plećke), 2 glavice luka, 2 čena belog luka, crvena rog paprika, žuta babura, kašika ljutog ajvara, malo feferona, 300 g krompira, 3 kašike pasiranog paradajza, 1 dl belog vina, mlevena crvena paprika, so, biber, mast, prstohvat karija po želji, malo mirođije.
Priprema: Operite meso i isecite ga na kocke. Očistite i isecite paprike. Crni i beli luk sitno iseckajte. Popržite ih kratko na zagrejanoj masti, pa zatim dodajte isečeno meso i paprike. Posolite i uz dolivanje tople vode dinstajte dok meso malo ne omekša, oko 35 minuta.
Oljuštite krompir i isecite ga na kocke. Dodajte ga u gulaš, zalijte vinom, pospite mlevenom paprikom, karijem, biberom i zalijte toplom vodom, pa nastavite da kuvate dok meso i krumpir sasvim ne omekšaju. Pred kraj kuvanja, dodajte paradajz, ajvar, seckane feferone i mirođiju. Kratko prokuvajte gulaš i poslužite uz kiselu pavlaku.
Voćna torta od palačinki: Neobičan slatkiš koji morate da probate! (RECEPT)
Kari gulaš od piletine i bundeve
Sastojci: 1 kašika ulja, crni luk, čen belog luka, 2 kašike kari paste, 550 ml pilećeg bujona, 700 g pilećih grudi, 2 kašike soja sosa, rendana kora limuna, 3 kašike seckanog korijandera, 400 bundeve, paprika, malo čilija u prahu, malo jogurta.
Priprema: Zagrejte ulje u velikom tiganju za prženje i dinstajte sitno seckani luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte kari pastu i dinstajte još minut. Dodajte seckanu papriku, meso i kocke oljuštene bundeve. Zalijte bujonom i kuvajte na laganoj vatri 30 minuta, dok meso i bundeva ne omekšaju. Pred kraj umešajte sojin sos, koricu limuna i čili. Kuvajte još nekoliko minuta, pospite seckanim korijanderom i zalijte s malo jogurta.
Baba Zorini kroasani: Recept za vazdušasto pecivo star 30 godina!
Pikantni juneći gulaš
Sastojci: 500 g junetine od buta, 2 glavice crnog luka, 150 g šargarepe, 20 ml ulja, 250 g seckanog paradajza, kašičica ljute paprike, pola kašike ajvara, čen belog luka, pola čili papričice, kašika soka od paradajza, pola kašike skrobnog brašna, kašika peršuna, so, biber.
Piprema: Na ulju popržite junetinu isečenu na kockice. Dodajte seckani luk i rendanu šargarepz. Dinstajte 5 minuta, sklonite sa vatre i umešajte sok od paradajza, mlevenu papriku i usitnjen beli luk. Vratite na vatru, dodajte seckanu čili papričicu i paradajz, posolite i pobiberite. Dodajte 8 dl vode i kuvajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša. Skrobno brašno razmutite u malo vode i umešajte u gulaš. Kratko prokuvajte, umešajte ajvar i pospite peršunom.
Torta iz šerpe: Mekana kora, slojevi kremastog fila! (RECEPT)