Prava istina

Sprečava kancer dojke, štiti kosti, čini vas pametnijima: Ovo su sve blagodeti soje!

Od kada su naučnici potvrdili da snižava holesterol i štiti od srčanih oboljenja, prodaja ove namirnice znatno je porasla

Fitnes & Nutricija
Autor:
Sprečava kancer dojke, štiti kosti, čini vas pametnijima: Ovo su sve blagodeti soje!
Foto: Shutterstock

Soja je isprva važila za osnovu vegetarijanske ishrane, a u poslednjih nekoliko godina postala je nezamenljiv sastojak na trpezi većine ljudi. Od kada su naučnici potvrdili da snižava holesterol i štiti od srčanih oboljenja, prodaja ove namirnice znatno je porasla. Mnogi su počeli da koriste tofu, sojine odreske i ljuspice umesto mesa.

Ipak, poslednjih godina počele su da stižu oprečne informacije o soji. Njena efikasnost u prevenciji kancera dojke, osteoporoze i drugih oboljenje sada je pod znakom pitanja. Takođe, Američko udruženje kardiologa promenilo je stav o soji, zaključivši da ona ne snižava nivo lošeg holesterola (LDL) u onoj meri u kojoj se do sada mislilo.

Dakle, šta je prava istina? Soja i dalje ostaje koristan sastojak (protein) uravnotežene ishrane. No, brojne tvrdnje o njenoj efikasnosti u prevenciji i lečenju brojnih zdravstvenih stanja su preuveličane, pogrešno protumačene, ili jednostavno nisu zasnovane na čvrstim naučnim dokazima.

Ukazujemo vam na stvarne koristi ove mahunarke:

foto: Shutterstock

Sprečava pojavu srčanih oboljenja

Naučnici su zaključili da soja snižava nivo holesterola kod žena nakon menopauze. “Imitirajući” ulogu estrogena, izoflavoni (biljni sastojci u soji koji deluju poput oslabljenog hormona) mogu da spreče povećanje nivoa holesterola žena koje su “izašle” iz menopauze.

No, kada su u pitanju mlađe žene, u čijem se organizmu estrogen prirodno stvara, efekti soje su minimalni. Objašnjenje: estrogen održava stabilan nivo holesterola. Nakon ulaska u menopauzu, nivo estrogena u organizmu opada, a uvećava se nivo holesterola.

Iako nivo holesterola neće opadati, ako jedete soju, to ne znači da vaše srce neće “profitirati”. Soja je dobra alternativa mesu jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi). Koristite sojine zamene za meso u pljeskavicama, lazanjama i probajte tofu kao zamenu za sir.

Štiti kosti

Ako želite da ojačate kosti, nemojte da računate na tofu i druge sojine proizvode. Američko istraživanje pokazuje da se ženama, u ranim dvadesetim godinama života, koje su godinu dana uzimale izoflavone soje (u formi dijetetskog preparata), nije uvećala gustine koštane mase ništa više nego onima koje nisu uzimale ovaj dodatak ishrani.

Rezultati u grupi starijih žena neznatno su bolji, ali nedovoljno ubedljivi da bi se izveo jasan zaključak o prednostima soje. Estrogen pospešuje rast određenih koštanih ćelija, zbog čega izoflavoni mogu više da utiču na izgradnju koštane mase među starijim ženama u čijem se organizmu više ne stvara prirodni hormon.

Naučnici kažu da su neophodne nove provere, pre nego što se donese konačan sud o tome da je isključivo konzumiranje soje dovoljno za očuvanje kostiju.

foto: Shutterstock

Namirnice bogate kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi od obranog mleka, najbolji su vid zaštite kostiju za mlade žene. Ovaj mineral nije prisutan u velikim količinama u većini sojinih proizvoda, ali mleko od soje i tofu obogaćeni kalcijumom mogu da budu dobar izvor. Samo jedna čaša ovakvog mleka sadrži više od 30 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma, koja iznosi 1.000 mg.

Redukujue rizik od kancera dojke

Dosadašnja naučna saznanja o efektima upotrebe soje u zrelim godinama u cilju prevencije kancera dojke pirlično su kontradiktorna. U reviziji brojnih studija o ovoj temi, naučnici ipak nisu mogli da pronađu čvrst dokaz za ovu tvrdnju.

Iako žene iz Azije čija je ishrana bogata sojom daleko ređe oboljevaju od kancera dojke u odnosu na Evropljanke i Amerikanke, naučnici smatraju da je ključna razlika u tome da Azijatkinje jedu soju od najranijeg detinjstva.

Estrogenska svojstva izoflavona mogu da izazovu promene u tkivu dojki koje smanjuju rizik od kancera. Pojedini naučnici čak veruju da konzumiranje soje u većim količinama ili uzimanje izoflavona kao dodatka ishrani može da bude štetno za žene koje su pod većim rizikom od pojave kancera.

Studije koje su rađene na životinjama pokazuju da velike doze izoflavona mogu da uzrokuju promene u tumorima dojke, koji reaguju na estrogen, a rastu u prisustvu hormona.

foto: Shutterstock

Dok je povremeno konzumiranje soje i sojinih proizvoda krajnje bezopasno, većina istraživača slaže se da žene pod povećanim rizikom od kancera dojke (uključujući i one koje imaju slučajeve ovog oboljenja u porodici) treba u potpunosti da izbegavaju uzimanje izoflavona kao dodatka ishrani.

Čini vas pametnijim

U naučnom svetu se još uvek veća o ovom pitanju. Rezultati određenog broja istraživanja, urađenih na životinjama, pokazuju da estrogen poboljšava vezu između moždanih ćelija, podstiče memoriju i sposobnosti rešavanja problema.

Zbog toga su naučnici zaključili da estrogenska svojstva soje mogu da proizvedu slične efekte na mozak. Ipak, američki naučnici su analizirali skoro 200 studija o efektima soje i nisu otkrili veći pozitivan uticaj na moždane funkcije. I pored obeshrabrujućih rezultata, potrebno je da se izvrši još dosta istraživanja ove oblasti pre nego što se donese konačan zaključak o vezi soje i mozga.

Ako zaista želite da podstaknete moždane funkcije, odvojte dovoljno vremena za san i fizičke aktivnosti. Ono što nauka pouzdano zna jeste da je odrasloj osobi neophodno sedam sati noćnog sna i česti odlasci na rekreaciju da bi očuvala oštrinu uma.

Savet + Najzdraviji izvori soje

Samo zato što nije lek koji leči sve, ne znači da soja nije korisna. Ova biljka nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. Probajte: Sojino zrno, cerealije sa sojom, mleko od soje, tofu, jogurt od soje, sojine burgere.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs