Za testo: 140 g šećera 5 jaja 2 štangle rendane čokolade 2 kašike brašna
Za fil: 150 g mlevenih oraha malo vode ili mleka 150 g maslaca 150 g prah-šećera
Za glazuru: 50 g čokolade i 50 g maslaca Za ukrašavanje: 100 g mlevenih oraha (po želji)
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati žumanca, jedno po jedno, i dalje mutiti, potom lagano umešati rendanu čokoladu i brašno. Peći u tri dela na 200°C u okruglom podmazanom plehu (kalupu za tortu).
Za fil: popariti orahe u malo ključale vode ili mleka, a kad se ohladi dodati maslac umućen sa prah- šećerom. Tortu filovati između slojeva i spolja, ali tako da se odozgo ostavi prostor za glazuru od čokolade.
Za glazuru: na najslabijoj vatri rastopiti i izmešati, da se ujednači, jednake količine maslaca i čokolade. Za ukrašavanje: posuti po premazu od oraha mlevene orahe, jezgra oraha i listovima od čokolade
Švaler torta, bogata i kremasta: Ko jednom proba, stalno je pravi! (RECEPT)