preukusno

Starinski recept jedne Italijanke: Napravite sami valjuške za samo 20 minuta! (RECEPT)

Testo koje se najviše koristi u itlaiji ali i kod nas, najviše u Vojvodini, nije ukusno ako nije domaće. Po ovoj recepturi, ispašće vam mekani i ukusni svaki put!

Recepti
09:21h Autor:
Starinski recept jedne Italijanke: Napravite sami valjuške za samo 20 minuta! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Potrebno je: 1 kg roze krompira, 1 jaje, 300 g brašna, so, veća glavica crnog luka, aleva paprika.

Priprema: Krompir skuvati u ljusci, skuvan staviti u đevđir i ostaviti da se rashladi da može lepo da se drži u ruci. Ohlađenog ga oljuštiti i staviti u veliku vanglu ili činiju. Izgnječiti ga gnječilicom za krompir pire ili ga proterati kroz pasirku. Dodati brašno, jaje i dva prstohvata soli. Mesiti rukama da se sve lepo sjedini.

Sjedinjeno testo izručiti na pobrašnjenu površinu i mesiti da se dobije fina lopta. Iseći na 16 delova i razvaljati "gliste" od kojih se seckaju valjušci. Kada se iseckaju stave se sa strane pospu brašnom i isprevrću da se ne bi lepili međusobno. Tako sve dok se testo ne potroši.

Internet poludeo za receptom: Testo za domaću picu od samo dva sastojka!

foto: Profimedia

Kako se kuvaju: U veliki lonac sipati dosta vode i staviti da provri. Kada voda provri sipati kašičicu soli i ubacivati deo po deo valjušaka. Kada sa dna isplivaju na površinu gotovi su. Vaditi ih kašikom ‘šupljačom’ da bi se ocedila voda i stavljati ih u veliku cediljku (đevđir) i sve takom do poslednje gomile.

Luk sitno iseckati i propržiti na ulju u velikom tiganju ili šerpi. Dodati valjuške promešati, dodati aleve paprike po ukusu, sve dobro promešati i skinuti sa vatre.

Napomena:

Mogu se praviti na razne druge načine, sa raznim drugim sosovima i prelivima, a mogu se jednostavno proprižiti na ulju sa prezlama.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs