Originalan recept za klasičnu kalcone picu koja je pravo remek-delo italijanske kuhinje!
Sastojci:
Za testo: 1 kg brašna; 3 kesice suvog kvasca; 3 ravne kašičice soli; 2 ravne kašičice šećera; 620 ml mlake vode
Za fil: kečap; šunka; rendani sir; pavlaka; šampinjoni iseckani na listiće; origano.
Priprema:
Iskusne kuvarice znaju, a za početnike mali savet - što duže mesite testo ono je lepše, pod rukom se oseća da je glatko, pa je samim tim i dalja obrada lakša.
Testo vratite u posudu, pokrijte čistom pamučnom krpom i ostavite na toplom mestu oko pola sata da naraste. Biće otprilike duplo veće kada naraste.
Testo se ponovo razmesi i rastanji oklagijom na debljinu 3 - 4 mm. Krugove možete praviti na dva načina - od nerazklagijanog testa pravite kuglice pa ih razvijate, ili razvijete celo testo u komadu pa uz pomoć prevrnutog manjeg tanjira odmerite krugove.
Na razvijenu kalconu stavite sve sastojke za fil, a možete i nešto dodati ili oduzeti, po želji. Preklopiti krugove, malo zavrnuti i pritisnuti rubove, ređati u podmazan pleh ili na papir za pečenje i svaku kalconu ili blago na par mesta zarezati nožićem ili bocnuti viljuškom.
Peći na 220 stepeni dok ne dobiju lepu rumenu boju.