Jednostavan i brz kolač

Naše bake su je pravile bez greške: Ukusna i mirisna štrudla sa jabukama! (RECEPT)

Vratite se u detinjstvo i uživajte sa svojom porodicom u ovoj ukusnoj poslastici
Recepti
15:32h Autor:
Naše bake su je pravile bez greške: Ukusna i mirisna štrudla sa jabukama! (RECEPT)
Foto: Thinkstock
  • Jednostavno

Sastojci

  • 500g smrznutog lisnatog testa ili 2x250g već razvaljanog
  • 4 kiselkaste jabuke
  • 2 kašike šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašike prezli
  • rendana kora od jednog limuna
  • malo grožđica
  • malo cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: Lisnato testo razvaljajte u pravougaonik 38x30 cm (ili koristite gotovo razvaljano lisnato testo).

Nadev stavite po sredini duže strane testa: 2 jabuke rendajte direktno na testo, ravnomerno pospite 1 kašikom šećera, 1 vanilin šećerom, rendanom korom od pola limuna, 1 kašikom prezli, po želji grožđicama i cimetom. Prebacite jednu praznu stranu lisnatog testa preko nadeva, pa drugu. Onda ivicu poslednjeg prevrnutog dela testa malo uvrnite celom dužinom prema unutra, zahvatajući i donji sloj lisnatog testa, samo pažljivo da se ne probije. Dakle spoj je gore.

Suprotne krajeve štrudle uvrnite prema gore da sokovi ne iscure napolje i stavite u suv pleh, ovlažen ili sasvim malo nauljen... ili stavite na papir za pečenje. Isto uradite sa drugom polovinom lisnatog testa, pa pecite na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.

Vruće secite i pospite šećerom u prahu. Za malo lepši izgled, poslednju trećinu testa pre prebacivanja isecite ukoso: zarezi 5 cm dužine, na 1,5 cm razmaka i 2 cm od ivice. Ivicu premažite vodom da se zalepi za donje testo, neće škoditi malo i prstima da pritisnete. Nemojte ga uzduž uvrtati.

Napomena: Jabuke možete da sečete na kockice umesto da ih rendate.

Pita od krušaka vraća u detinjstvo: Bakin kolač koji smo svi voleli! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs