Pite su nekada pripremane sa domaćim korama, razvijanim pri samoj pripremi pite ili sušenim - pečenim, pa čuvanim do prilike za pečenje pite. Prava, starinska pita pekmezara pravi se od domaćih, razvijanih svežih kora.
Priprema: Zamesi se testo od oko pola kilograma brašna, malo soli i vode, koliko treba da bude srednje mekano. Onda se ovo testo izdeli na devet delova, koliko da stane u šaku, koji se stanje u lepinjice veličine tanjirića. Jedna lepinjica se premaže uljem, pa zapraši brašnom, na nju se stavi druga, sa kojom je urađeno isto, a preko treća.
Tankom oklagijom na velikom stolu posutom brašnom, ovako naređane lepinjice se razvlače u što tanju koru. Razvučena kora se poprska uljem i celom površinom premaže tanko pekmezom od šljiva. Uroluje se i ređa u nauljenu tepsiju spiralno u krug,od sredine prema ivici tepsije. Zatim se poprska uljem i peče u rerni. I tako se dobija starinska varijanta pekmezare, veoma je ukusna, a ne košta puno. Možete da dodate i seckane orahe i suve šljive. Pečena pita se prelije vrela sirupom napravljenim od jedne čaše vode, 200 grama šećera i kolutovima iseckanog limuna po želji.