Priprema: Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 1 l vode i sipati 1 kg šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.
Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi. Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sirupom koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri, odnosno dok šljive malo ne odmekšaju. Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu. Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer.
Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak, dakle posuti je uljem i šećerom. Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe. Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive. Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata. Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh u kojem ćete peći baklavu.
Kada napunite pleh, baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine. Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela. U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i tako prelivenu baklavu prekrijte folijom. Ukoliko želite malo suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv, već ga možete dodati i kasnije ako vam se bude jela sočnija baklava.
Lažna baklava: Dobro poznat ukus, gotova za samo pola sata! (RECEPT)