Testenine na različite načine obično su među prvim receptima koje nauče početnici u kuvanju. Međutim, ove ukusne đakonije podjednako oduševljavaju i studente kojima je potreban brz zalogaj i svetski cenjene kuvare.
Italija gaji pravi kult testenina, a neki od tradicionalnih recepata iz ove zemlje pogodni su za pripremu i kada ste u stisci s vremenom i kada želite da impresionirate prijatelje.
Ukusna pasta sa slaninom i pečurkama pravi se brzo, a idealno se slaže sa rashlađenim belim vinom. Ove recepte poznaju svi Italijani:
1. Penne All'Arrabbiata
Potrebni sastojci za četiri osobe: 400 g penne testenina; 2 sveže ili suve ljute papričice; 2 čena belog luka; 400 g zrelog paradajza ili paradajz pelata; 100 g pekorino sira; So i biber; Svež bosiljak; Ekstra devičansko maslinovo ulje.
Način pripreme: Izdrobite čena belog luka i ispržite ih na maslinovom ulju zajedno sa naseckanim papričicama. Oljuštite sveži paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na jedan minut, a zatim ubaciti u hladnu vodu. Uklonite mu semenke i iseckajte ga, ili jednostavno koristite konzervirani paradajz. Dodajte ga u tiganj i kuvajte dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i ubacite je u tiganj sa paradajzom i dodajte peršun i sveže narendan sir. Služite odmah.
Savet: Ako ne možete da nađete pekorino sir, dobro će vam doći svaki tvrdi ovčiji sir.
2. Pasta sa tunjevinom
Svaki Italijan jeo je takvu testeninu, naročito tokom studija. Ovo je “sofisticirana” verzija.
Potrebni sastojci za četiri osobe: 350 g paste po želji; 160 g tunjevine iz konzerve; 1 čen belog luka; 1 ljuta papričica; 300 g čeri paradajza; Ekstra devičansko maslinovo ulje; Svež bosiljak; So i biber.
Način pripreme: Dobro ocedite tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite paradajz na polovine. U međuvremenu skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice paradajz i polovinu bosiljka. Kad je testenina skoro gotova, ocedite je i dodajte u tiganj zajedno s tunom. Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.
3. Pasta Alla Gricia
Potrebni sastojci za četiri osobe: 400 g debljih špageta, ili linguini testenine; 200 g slanine; Ekstra devičansko maslinovo ulje; 100 g pekorino sira; Biber.
Način pripreme:Isecite slaninu na komadiće i propržite ih na malo ulja. Skuvajte testeninu i ocedite je, pa je dodajte proprženoj slanini u tiganju. Umešajte sir i malo vode u kojoj se testenina kuvala. Začinite biberom.
4. Pasta All'Amatriciana
Potrebni sastojci za četiri osobe: 100 g slanine; 100 g pekorino sira; Ekstra devičansko maslinovo ulje; Malo belog vina; 400 grama konzerviranih paradajza; Ljuta papričica; So.
Način pripreme: Isecite slaninu (ili sušene svinjske obraze, ako ih imate) na male komade i propržite u tiganju na ulju zajedno sa celom ljutom papričicom. Pred kraj dodajte malo vina. Izvadite slaninu iz tiganja i držite je na toplom mestu. U međuvremenu skuvajte testeninu i ocedite. Isecite oguljene sveže ili konzervirane paradajze i dodajte u tiganj, posolite i krčkajte dok tečnost ne ispari. Izvadite ljutu papričicu i vratite slaninu u tiganj. Stavite oceđenu testeninu i preko narendajte sir.
5. Pasta Alla Carbonara
Potrebni sastojci za četiri osobe: 400 g špageta, linguine ili druge vrste paste; 4 jaja; 100 g slanine; 100 g narendanog pekorina; Biber; Ekstra devičansko maslinovo ulje.
Način pripreme: Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špagete u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.
