5 vrsta jela

5 tradicionalnih italijanskih recepata za testeninu: Spremite je kako treba!

Ako već spremate testeninu spremite je na pravi način
Recepti
20:30h Autor:
5 tradicionalnih italijanskih recepata za testeninu: Spremite je kako treba!
Foto: Profimedia

Testenine na različite načine obično su među prvim receptima koje nauče početnici u kuvanju. Međutim, ove ukusne đakonije podjednako oduševljavaju i studente kojima je potreban brz zalogaj i svetski cenjene kuvare.

Italija gaji pravi kult testenina, a neki od tradicionalnih recepata iz ove zemlje pogodni su za pripremu i kada ste u stisci s vremenom i kada želite da impresionirate prijatelje.

Ukusna pasta sa slaninom i pečurkama pravi se brzo, a idealno se slaže sa rashlađenim belim vinom. Ove recepte poznaju svi Italijani:

1. Penne All'Arrabbiata

Potrebni sastojci za četiri osobe: 400 g penne testenina; 2 sveže ili suve ljute papričice; 2 čena belog luka; 400 g zrelog paradajza ili paradajz pelata; 100 g pekorino sira; So i biber; Svež bosiljak; Ekstra devičansko maslinovo ulje.

Način pripreme: Izdrobite čena belog luka i ispržite ih na maslinovom ulju zajedno sa naseckanim papričicama. Oljuštite sveži paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na jedan minut, a zatim ubaciti u hladnu vodu. Uklonite mu semenke i iseckajte ga, ili jednostavno koristite konzervirani paradajz. Dodajte ga u tiganj i kuvajte dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i ubacite je u tiganj sa paradajzom i dodajte peršun i sveže narendan sir. Služite odmah.

Savet: Ako ne možete da nađete pekorino sir, dobro će vam doći svaki tvrdi ovčiji sir.

Mafijaški specijalitet: Omiljena pasta Tonija Soprana! (RECEPT, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Pasta sa tunjevinom

Svaki Italijan jeo je takvu testeninu, naročito tokom studija. Ovo je “sofisticirana” verzija.

Potrebni sastojci za četiri osobe: 350 g paste po želji; 160 g tunjevine iz konzerve; 1 čen belog luka; 1 ljuta papričica; 300 g čeri paradajza; Ekstra devičansko maslinovo ulje; Svež bosiljak; So i biber.

Način pripreme: Dobro ocedite tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite paradajz na polovine. U međuvremenu skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice, paradajz i polovinu bosiljka. Kad je testenina skoro gotova, ocedite je i dodajte u tiganj zajedno s tunom. Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.

Zapečene pica makarone: Jelo koje morate što pre da probate! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Pasta Alla Gricia

Potrebni sastojci za četiri osobe: 400 g debljih špageta, ili linguini testenine; 200 g slanine; Ekstra devičansko maslinovo ulje; 100 g pekorino sira; Biber.

Način pripreme: Isecite slaninu na komadiće i propržite ih na malo ulja. Skuvajte testeninu i ocedite je, pa je dodajte proprženoj slanini u tiganju. Umešajte sir i malo vode u kojoj se testenina kuvala. Začinite biberom.

U originalnom receptu koriste se sušeni svinjski obrazi guanciale, ali pošto ih je teško naći, preporučujemo da ih zamenite slaninom. Isto važi i za sledeći recept.

Zašto ne treba da bacate vodu u kojoj se kuvala testenina: Pravo tečno zlato!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Pasta All'Amatriciana

Potrebni sastojci za četiri osobe: 100 g slanine; 100 g pekorino sira; Ekstra devičansko maslinovo ulje; Malo belog vina; 400 grama konzerviranih paradajza; Ljuta papričica; So.

Način pripreme: Isecite slaninu (ili sušene svinjske obraze, ako ih imate) na male komade i propržite u tiganju na ulju zajedno sa celom ljutom papričicom. Pred kraj dodajte malo vina. Izvadite slaninu iz tiganja i držite je na toplom mestu. U međuvremenu skuvajte testeninu i ocedite. Isecite oguljene sveže ili konzervirane paradajze i dodajte u tiganj, posolite i krčkajte dok tečnost ne ispari. Izvadite ljutu papričicu i vratite slaninu u tiganj. Stavite oceđenu testeninu i preko narendajte sir.

Tajni recept za špagete bolonjeze: Vrhunski kuvari ih ovako prave!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Pasta Alla Carbonara

Potrebni sastojci za četiri osobe: 400 g špageta, linguine ili druge vrste paste; 4 jaja; 100 g slanine; 100 g narendanog pekorina; Biber; Ekstra devičansko maslinovo ulje.

Način pripreme: Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špagete u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs