Žabalj i Titel su mesta u oblasti koja je dobila ime po rečnim lađama - šajkama - i vojnicima "šajkašima" koji su u 18. veku bili poseban rod u sastavu austrijske vojske.
Žabalj danas ima izrazito šaroliko stanovništvo i istu takvu kuhinju, iz koje izdvajamo tradiciju pravljena hleba cipovke posebno ukusan, starinski hleb, koji kao da sa osmehom pozdravlja domaćine i goste. Zato mnogi kažu i da se cipovka "smeje na mesec".
A evo i tradicionalnog recepta:
Sastojci: 1 kvasac, 2 šolje mlake vode, pola kašičice šećera, kašičica soli, kašika ulja, pola šolje kukuruznog brašna, 2 šolje integralnog brašna, 2 šolje crnog brašna.
Priprema: U činiji izdrobite kvasac, ubacite pola kašičice šećera i ulijte mlaku vodu, pustite da odstoji 5 minuta. Ubacite kašiku ulja, pola šolje kukuruznog brašna i kašičicu soli. Zatim u smesu dodajte 1 šolju integralnog brašna i dobro sjedinite, posle toga 1 šolju crnog brašna i opet izmešajte.
Za ovim doručkom je poludelo 50 miliona ljudi: Ako ste iz Srbije, i vi ćete! (RECEPT)
<\/div>
Sada dodajte narednu šolju integralnog brašna i dobro izmešajte, a potom sledeću (poslednju šolju brašna) postepeno dodajte i mešajte. Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije. Potrebno je da ga dobro umesite tako što ćete ga malo podizati kao kada se viljuškom muti jaje.
Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom oko 30 minuta. Dobro pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju. Istrljajte ruke brašnom, pa mesite lagano hleb tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa. Umesite ga tako lagano i prebacite u okruglu tepsiju koju ste prethodno dobro namazali uljem.
Stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni, a za to vreme neka hleb odstoji 10 minuta. Zasecite ga odozgo nožem u vidu krivih linija (2,3 linije). I pred pečenje malo rukama isprskajte vodu po njemu.
Ubacite ga u rernu da se peče na 200 stepeni 45 minuta. Izvadite ga iz rerne i iz tepsije i uvijte u krpu. Služite topao.
Zašto je hleb u Srbiji lošeg kvaliteta i pun aditiva: Koliko para, toliko muzike!