Sos od paradajza se jedostavno pravi, ali treba da znate da će vam oduzeti malo više vremena zbog čišćenja i dugotrajnog kuvanja. Međutim, itekako će vam se trud isplatiti, jer sem soli i šećera nema nikakve druge dodatke.
Priprema: Paradajz operite i isecite na kriške kao za salatu. Kuvati i povremeno mešati dok koža ne krene sama da se odvaja. Nakon toga, šerpu sklonite sa vatre i pustite da se malo ohladi. Zatim ispasirajte paradajz i dodajte so i šećer. Ako želite kiseliji ukus, stavite više soli, a ako volite slađi, malo više šećera.
Kuvajte na laganoj vatri i povremeno promešajte dok ne dobijete željenu gustinu (ređe kao sok ili gušće kao sos). Sipajte u sterilizovane staklene boce i čvrsto zatvorite kada se sos ohladi.
Najjednostavnije ćufte u sosu: Sa testeninom ili pireom, ukus je fantastičan! (RECEPT)