Sočno, slatko voće poput breskve idealno je osveženje za vrele letnje temperature.
Osim što je ukusna, ova voćka je i odličan izvor vitamina A, kalijuma, vitamina C, a sadrži i optimalnu količinu gvožđa.
Vrlo malo masti i solidna količina proteina čine je veoma zdravom voćkom, ali ako pazite na liniju, ne bi trebalo da preterujete, jer sadrži i dosta šećera i ugljenih hidrata.
Takođe, breskva sadrži i nezanemarljivu količinu folne kiseline, pa se posebno preporučuje trudnicama. Naučno je dokazano i da konzumiranjem breksvi vaš ten lakše dobija preplanulu boju, a neka istraživanja potvrdila su i da njeni nutrijenti imaju moć da zategnu kožu!
Treba li vam još neki razlog da pripremite neku poslasticu od ovog sočnog voća? Samo bacite pogled na fotografije i jednostavne recepte i sigurno ćete se odlučiti bar za jedan!
1. Sočni tart od breskve
Napravite koru: Pomešajte 300 g brašna, 100 g šećera i kašičicu praška za pecivo, pa dodajte 150 g otopljenog putera. Sjedinite, odvojite jednu malu lopticu testa i ostavite sa strane, a od većeg dela formirajte koru u kalupu za tart i ostavite da se hladi u frižideru.
Pripremite fil: 200 ml kisele pavlake izmešajte sa 100 g šećera i dve kašičice vanilin šećera. Dodajte konzervu kompota od breskve (oko 250 g, sok odlijte), dobro sjedinite i rasporedite preko kore. Razvijte lopticu testa koju ste odvojili i napravite od nje trakice, pa rasporedite preko fila, kako biste dobili "šuplju" koru odozgo. Pecite 25-30 minuta.
Malo čokoladno zadovoljstvo: Torta bez brašna!
2. Sladoled od breskve
Da biste napravili ovo ledeno osveženje, nije vam potrebno kulinarsko umeće ni mnogo vremena, već samo kalupi, štapići, voda i voće! U blenderu ispasirajte breskve sa vodom, izlijte smesu u kalupe, ubacite štapiće i ostavite da se hladi u zamrzivaču tokom noći. Po želji, možete dodati još neko voće, poput manga ili jagoda.
3. Palačinke sa breskvama
Iskoristite standardni recept za palačinke, samo promenite fil - namažite ih pekmezom od breskve, a unutra poređajte komadiće ovog svežeg voća. Urolajte, a po želji ukrasite sirupom od breskve i rendanom čokoladom!
1 pile, 5 različitih jela: Ideje za ručak od ponedeljka do petka! (RECEPTI)
4. Hrskava torta od breskve i oblandi
Za ovu neobičnu tortu potrebne su vam oblande, belanca, malo šećera i džem od breskve.
Priprema: Umutite belanca sa malo šećera (na jedno belance dovoljna je kašičica), premažite oblandu i malo zapecite. Tako uradite sa svakom korom, a sami odaberite visinu torte, odnosno broj oblandi.
Kada ste zapekli sve kore, počnite sa slaganjem: belanca prve kore neka budu okrenuta ka gore, premažite džemom od breskve, pa poklopite drugom korom, ali belanca neka idu na dole, premažite i nju džemom, pa nastavite isti postupak. Poslednja kora neka bude sa belancima na vrhu, a preko pospite kokos ili urendajte čokoladu i rasporedite komadiće breskve.
Domaće oblande, čokoladni raj: Ukus detinjstva gotov za 15 minuta! (RECEPT)
5. Kolač od breskve sa belom čokoladom
Napravite koru od 5 jaja, šoljice šećera u prahu, pola šoljice ulja, šoljice mleka, 1,5 šoljice brašna, kesice praška za pecivo i 2 kašike rendane bele čokolade, pa ispecite.
Za fil dobro umutite 5 belanaca sa 8 kašika šećera, pa dodajte sitne komadiće seckane breskve. Rasporedite preko kore i zapecite nekoliko minuta.
Da biste napravili sočni preliv, prokuvajte 300 g breskvi sa 50 g šećera, pa dodajte 1,5 kesicu želatina pomešanog sa malo soka od breskve. Prelijte preko fila, dobro ohladite i služite uz kompot od breskvi.
5 brzih jela od tikvica: Ručak za celu porodicu! (RECEPT)
6. Mekani kolač sa breskvama
Sastojci: 5 jaja, čaša jogurta, jedna i po čaša šećera, čaša ulja, pola kesice praška za pecivo, dve čaše brašna, 500 g višanja, malo orašastih plodova za ukrašavanje.
Priprema: Odvojte belanca od žumanaca. Dobro umutite belanca i dodajte šećer. Mutite još malo, pa dodajte žumanca, a potom i jogurt, ulje i prašak za pecivo. Dobro sjedinite, pa sipajte pola smese u pleh i zapecite 10 minuta. Izvadite, dodajte 500 g seckanih breskvi, prelijte ostatkom smese, vratite u rernu i dopecite još 15-20 minuta. Pospite seckanim orašastim plodovima.
7. Rolat od breskve
Umutite 120 g putera sa malo soli, dodajte 100 g rastopljene bele čokolade i dobro promešajte. Ppostepeno dodajte 7 žumanaca. Belanca umutite sa 150 g šećera, dodajte 120 g brašna i ekstrakt breskve, pa sjedinite sa smesom od putera. Sipajte u pleh obložen papirom i pecite 10 minuta. Pečenu koru izručite na kuhinjsku krpu posutu šećerom i odmah smotajte.
300 ml slatke pavlake umutite sa 1 vanilin šećerom i dodajte 1 kesicu želatina pripremljenog po uputstvu sa kesice. Namažite koru filom, rasporedite komadiće breskvi i ponovo smotajte. Hladite oko 3 sata, po želji ukrasite komadićima breskve i poslužite.
Svetogorski kolač: Hilandarski slatkiš božanskog ukusa! (RECEPT)