Sastojci (meri se čašom od 2 dl)
Biskvit:
- 2 čaše mineralne vode
- 1 čaša ulja
- 2 čaše šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 čaše glatkog brašna (T-500)
- 200 g maka u zrnu
Fil:
- 2 čaše soka od narandže
- 1,5 čaše šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 puding od čokolade (prah)
- 125 g posnog margarina
- 200 g posne crne čokolade
- 300 g mlevenih oraha
Za natapanje kora:
- 300 ml soka od narandže
Za posipanje:
- Krupno mleveni orasi (po želji)
Priprema:
Biskvit:
U većoj posudi sjediniti sve sastojke za biskvit: mineralnu vodu, ulje, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, brašno i mak. Mešati ručno žicom dok se ne dobije glatka masa bez grudvica. Smesu sipati u pleh dimenzija 35×45 cm, obložen papirom za pečenje.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, 20 do 25 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.
Ohladiti biskvit i zatim ga preseći horizontalno da se dobiju dve kore.
Fil:
U šerpi pomešati sok od narandže, šećer, vanilin šećer i puding u prahu. Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
U vreo fil odmah dodati izlomljenu čokoladu, margarin i mlevene orahe. Mešati dok se sve lepo ne sjedini.
Ostaviti fil da se prohladi (ne da se stegne potpuno).
Slaganje kolača:
- Prvu koru poprskati sa pola predviđenog soka od narandže (150 ml).
- Premazati polovicom fila.
- Preko staviti drugu koru, pa je takođe poprskati sa ostatkom soka.
- Premazati ostatkom fila.
- Posuti krupno mlevenim orasima po vrhu.
Napomena: Kolač ostaviti da odstoji nekoliko sati na hladnom mestu (ili u frižideru) da se dobro stegne i upije. Idealan je za posne dane i praznike, jer ne sadrži mleko ni jaja.