Sastojci (meri se čašom od 2 dl)

Biskvit:

  • 2 čaše mineralne vode
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 čaše glatkog brašna (T-500)
  • 200 g maka u zrnu

Fil:

  • 2 čaše soka od narandže
  • 1,5 čaše šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 puding od čokolade (prah)
  • 125 g posnog margarina
  • 200 g posne crne čokolade
  • 300 g mlevenih oraha

Za natapanje kora:

  • 300 ml soka od narandže

Za posipanje:

  • Krupno mleveni orasi (po želji)

Priprema:

Biskvit:

U većoj posudi sjediniti sve sastojke za biskvit: mineralnu vodu, ulje, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, brašno i mak. Mešati ručno žicom dok se ne dobije glatka masa bez grudvica. Smesu sipati u pleh dimenzija 35×45 cm, obložen papirom za pečenje.

Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180°C, 20 do 25 minuta, dok ne porumeni i čačkalica izađe suva.

Ohladiti biskvit i zatim ga preseći horizontalno da se dobiju dve kore.

Fil:

U šerpi pomešati sok od narandže, šećer, vanilin šećer i puding u prahu. Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.

U vreo fil odmah dodati izlomljenu čokoladu, margarin i mlevene orahe. Mešati dok se sve lepo ne sjedini.

Ostaviti fil da se prohladi (ne da se stegne potpuno).

Slaganje kolača:

  • Prvu koru poprskati sa pola predviđenog soka od narandže (150 ml).
  • Premazati polovicom fila.
  • Preko staviti drugu koru, pa je takođe poprskati sa ostatkom soka.
  • Premazati ostatkom fila.
  • Posuti krupno mlevenim orasima po vrhu.

Napomena: Kolač ostaviti da odstoji nekoliko sati na hladnom mestu (ili u frižideru) da se dobro stegne i upije. Idealan je za posne dane i praznike, jer ne sadrži mleko ni jaja.

02:52
"Pacijent je izgubio vid zbog nefunkcionalnog bubrega - nakon transplatacije, dioptrija se odmah povratila!" Kardiolog Borović u Pulsu Srbije: Telo pamti greške Izvor: Kurir televizija