Slovački potáž od kiselih jabuka (slov. Polievka z kyslých jabĺk) je zanimljiva kombinacija kiselkastih jabuka i kremaste teksture.
Evo recepta:
Sastojci: 3–4 kisele jabuke (Granny Smith ili domaće kisele sorte)
- 1 manji krompir
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika maslaca 500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
- 200 ml mleka ili pavlake za kuvanje
- So i biber po ukusu
- Prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića (opciono)
- Svež peršun ili mirođija za dekoraciju

Priprema:
Priprema sastojaka – Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na kocke. Krompir oljuštite i isecite na sitne komade. Crni luk sitno naseckajte.
Dinstanje – U šerpi zagrejte maslac i propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte krompir i jabuke, pa sve zajedno kratko propržite.
Kuvanje – Nalijte bujon i kuvajte na srednjoj vatri dok krompir i jabuke ne omekšaju (oko 15 minuta).
Blendanje – Sklonite sa vatre i izmiksajte supu štapnim mikserom dok ne postane potpuno kremasta.
Dodavanje mleka – Vratite na laganu vatru, dodajte mleko ili pavlaku, začinite solju i biberom, i po želji dodajte prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića.
Kuvajte još 2–3 minuta, pa sklonite sa vatre. Supu poslužite toplu, ukrašenu seckanim peršunom ili mirođijom. Po želji, možete dodati i krutone ili malo rendanog sira za bogatiji ukus. Prijatno!