Slovački potaž od kiselih jabuka koji će vas oduševiti: Zvuči nezamislivo, a kad probate, biće vam omiljeno jelo

Ova supa ima osvežavajući, blago kiselkast ukus i često se služi kao predjelo.

Recepti
Autor:
Slovački potaž od kiselih jabuka koji će vas oduševiti: Zvuči nezamislivo, a kad probate, biće vam omiljeno jelo
Foto: Shutterstock

Slovački potáž od kiselih jabuka (slov. Polievka z kyslých jabĺk) je zanimljiva kombinacija kiselkastih jabuka i kremaste teksture.

Evo recepta:

Sastojci: 3–4 kisele jabuke (Granny Smith ili domaće kisele sorte)

  • 1 manji krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika maslaca 500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
  • 200 ml mleka ili pavlake za kuvanje
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića (opciono)
  • Svež peršun ili mirođija za dekoraciju
Potaž od kiselih jabuka
foto: Shutterstock

Priprema:

Priprema sastojaka – Jabuke oljuštite, očistite od semenki i isecite na kocke. Krompir oljuštite i isecite na sitne komade. Crni luk sitno naseckajte.

Dinstanje – U šerpi zagrejte maslac i propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte krompir i jabuke, pa sve zajedno kratko propržite.

Kuvanje – Nalijte bujon i kuvajte na srednjoj vatri dok krompir i jabuke ne omekšaju (oko 15 minuta).

Blendanje – Sklonite sa vatre i izmiksajte supu štapnim mikserom dok ne postane potpuno kremasta.

Dodavanje mleka – Vratite na laganu vatru, dodajte mleko ili pavlaku, začinite solju i biberom, i po želji dodajte prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića.

Kuvajte još 2–3 minuta, pa sklonite sa vatre. Supu poslužite toplu, ukrašenu seckanim peršunom ili mirođijom. Po želji, možete dodati i krutone ili malo rendanog sira za bogatiji ukus. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs