Melomakarona je, pored gurabija, tradicionalni grčki Božićni kolač, bez kog se ni jedna grčka kuća u vreme praznika ne može ni zamisliti. Naime to su kolačići sa medom, karanfilićem i cimetom, zbog čega njihovi domovi u ovo doba godine predivno mirišu.
Grčka poslastica je po nekim detaljima slična našim urmašicama, ali imaju malo drugačiji šmek, pa ih ipak ne možemo porediti. Originalni recept dobijen od grčke domaćice je u nastavku teksta:
Za sirup:
- 500g vode
- 800g šećera
- 3 štapića cimeta
- 3 karanfilića
- 1 cela pomorandža presečena na pola
Sve to prokuvati,a čim pocne da ključa pomeriti sa ringle i dodati 150g meda. Ostaviti da se ohladi par sati. Sirup treba biti hladan a kolač vruć. Za smesu:
-Prvi deo:
- 1kg brašna običnog i
- 200g griza pomešati
-Drugi deo:
- 400g soka od ceđene pomorandže
- 400ml zejtina
- 180ml maslinovog ulja
- 50g šećera u prahu
- 2-3 kašičice cimeta
- 1⁄2 kašičice karanfilića u prahu
- 1⁄4 kašičice muskatnog oraščića
- 1 kašišica sode bikarbona
- rendana kora od dve pomorandže
Sve to pomešati, pa zatim dodati u posudu gde su ulja. Mešati lagano, ne mnogo da ne bi izašla ulja iz testa. Praviti loptice i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečene, vruće stavljati u sirup, okrenuti malo kašikom i vaditi. Odozgo ih malo poprskati medom i vrlo malo posuti sitni seckanim ili mlevenim orasima. (Nikako ne prelivati sirupom). Prijatno!
Bonus video: