Titova torta: Ovako su domaćice u Jugoslaviji spremale svečanu tortu

Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto

Recepti
Autor:
Titova torta: Ovako su domaćice u Jugoslaviji spremale svečanu tortu
Foto: Printscreen/youtube

Sastojci za jednu koru (peku se ukupno 3):

  • 4 belanca
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika prezli
  • 4 kašike oraha

Prvi deo fila:

  • 500ml mleka
  • 2 kesice vanilin pudinga
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna

Drugi deo fila:

  • 12 žumanaca
  • 80ml vode
  • 150 gr šećera

I jos:

  • 250gr margarina
  • 175gr prah šećera
  • 100gr bele čokolade
  • 100gr crne čokolade

Šlag za dekoraciju

Priprema: Umutiti belanca, šećer i kašiku, kašiku prezle, orahe. Dobijenu smesu izliti u pleh i peći. Tako pečete tri kore.

Prvi fil napravite tako što ćete u pola litre mleka skvuati dva pudinga sa šećerom i brašnom.

Drugi fil pravite tako što ćete umutiti žumanca i šećer, dodati pomalo vode. Tu smesu skuvajte na pari.

Umutite maslac i šećer u prahu. Maslacu dodajte skuvan puding i skuvan fil od žumanaca. Sve zajedno umutite u jedan fil.

Taj dobijeni fil podelite na dva dela, u jedan dodajete crnu čokoladu, a u drugi belu čokoadu. Filujte korice i ukrasite šlagom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs