Grčki mezetluk bujurdi je sve što vam treba ovih vrelih letnjih dana: Spoj ukusa je neodoljiv a sprema se za 15 minuta

Ovo je recept za vrhunske hedoniste

Recepti
Grčki mezetluk bujurdi je sve što vam treba ovih vrelih letnjih dana: Spoj ukusa je neodoljiv a sprema se za 15 minuta
Foto: Shuterstock

Dok su vrućine napolju ne jede nam se teška hrana, niti smo radi da se preznojavamo u kuhinji, stoga je ovaj grčki mezetluk idealna varijanta za dane pred nama. Ako ste nekada u Grčkoj probali bujurdi, onda znate o kakvom je čudu reč, a ako niste krajnje je vreme da i vaša kuhinja zamiriše na ovaj aromatični specijalitet.

Priprema se lako, od svega nekoliko sastojaka. A ono što vam je potrebno jesu vam najlepši ukusi leta - feta sir, paradajz, paprika...

Peče se samo petnaestak minuta, a najlepše je da se posluži uz prepečeni hleb.

Vreme pripreme:

  • 15 minuta

Sastojci:

  • 200 g feta sira ili nekog sličnog belog sira, (ovčijeg, kozjeg)
  • 50 g kačkavalja
  • 1 paradajz isečen na sitne kockice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašike origana
  • 1 ljuta sveža zelena paprika feferonka (ako ne volite ljuto, stavite običnu papriku)
bujurdi
foto: Shuterstock

Priprema:

Odmah uključite rernu na 200 stepeni. Najbolje je da uzmete malu vatrostalnu posudu.

Stavite foliju, veći komad, da posle možete sve da umotate, pa preko pek-papir. Na sredinu stavite feta sir u komadu. Na fetu stavljate paradajz koji ste isekli na sitne kockice i preko papriku, ljutu ili običnu po želji.

Sve zalijete maslinovim uljem i pospete origanom. Po vrhu poređate kockice kačkavalja.

Kada ste stavili sve sastojke, uzmite krajeve folije i zatvorite ih u paketić, koji pri vrhu dobro učvrstite. Ako spremate u maloj posudi dovoljno je samo nju da preklopite alu-folijom.

Peče se na 200 stepeni oko 15 minuta dok se sir ne otopi.

Izvadite bujurdi, pa kašikom dobro ugnječite sve sastojke da se pomešaju.

Servirajte uz prepečen hleb.

Prijatno!

Stil/ 24sedam

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs