Lagana je, osvežavajuća, a ukusna. Najbolje od svega je što voćnu salatu možete napraviti od bilo kog voća i da svaki put budete sigurni da će vam uspeti.
U nastavku pogledajte tri predloga za pripremu ove omiljene letnje poslastice koja će vas zasititi, a u isto vreme i osvežiti tako da ćete zaboraviti na vrućinu.
1. Klasična voćna salata
Sastojci:
- 2 kivija
- 1 mango
- 150 g ananasa
- 100 g grožđa
- 400 g mešanog bobičastog voća
- 1 velika pomorandža
- 2 kašičice meda
Postupak:
Oljuštite i prepolovite kivi, zatim ga narežite na tanke kriške i ubacite u posudu u kojoj ćete držati salatu. Isto učinite i s mangom. Očistite i ananas, zatim ga narežite na male, tanke komade.
Prepolovite svaku bobicu grožđa, a pomorandžu oljuštite i naseckajte. Ubacite i bobičasto voće, dodajte med i dobro promešajte. Pre posluživanja salatu dobro ohladite.
2. Voćna salata od breskvi, malina i maskarponea
Sastojci:
- 2 zrele breskve (mogu i nektarine)
- 50 g šećera
- 1 kašičica listova limunske majčine dušice
- 100 g maskarponea
- 100 ml slatke pavlake
- kap ekstrakta vanile
- 16 malina – izrezanih na pola
- šaka pistaća – grubo naseckanih
- 1 kašika javorovog sirupa
Postupak:
Breskve ogulite, narežite i posložite u 4 posudice za serviranje. Pospite ih s malo šećera, a na to stavite listiće majčine dušice.
Umutite maskarpone, slatku pavlaku, ekstrakt vanile i preostali šećer, tako da dobijete laganu, pahuljastu smesu. Kašikom je stavljajte na breskve, a na to poslažite maline i sve pospite pistaćima. Dekorišite javorovim sirupom i listićima limunske majčine dušice.
3. Salata od lubenice i dve vrste dinja
Kod ovog recepta lubenicu i dinje možete narezati na kockice, ali ako želite da salata izgleda impresivno, izdubite ih tako da dobijete male kuglice.
Količine u receptu se odnose na izrezano voće (ili u kuglicama), mereno šoljicom od 240 ml.
Sastojci:
- 2 kašike meda
- 1/4 kašičice narendane kore limete
- 2 kašike svežeg soka limete
- 2 šoljice dinje
- 2 šoljice ananas dinje
- 2 šoljice lubenice
Postupak:
U velikoj posudi dobro pomešajte med, koricu limete i sok od limete. Dodajte preostale sastojke, lagano promešajte, pokrijte posudu i stavite u frižider na najmanje sat vremena.
Pre posluživanja salatu opet promešajte, rasporedite u posudice i ukrasite svežom mentom.
Bonus video: