Ako ste ljubitelj maka, ova torta je vaš savršen slatkiš: A ako niste, kad je probate, sigurno ćete postati

Inspirativan rcept za tortu od maka koji vam preporučujemo da isprobate

Recepti
Ako ste ljubitelj maka, ova torta je vaš savršen slatkiš: A ako niste, kad je probate, sigurno ćete postati
Foto: Printscreen facebook / Tanjini kolači

Ovaj recept je savršen za sve makoljupce. Reči su suvišne kada je ova predivna torta u pitanju, jer njen ukus govori sam za sebe.

SASTOJCI:

Korice:

  • 2 jaja
  • 340gr šećera
  • 2dl ulja
  • 1dl jogurta
  • 400ml mleka
  • 300gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250gr maka

Fil 1:

  • 1l mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 2 ravne kašike gustina
  • 100gr šećera
  • 200gr putera

Fil 2:

  • 500gr voća po želji (ja sam stavila maline, kupine, borovnice, višnje, a možete npr.i samo maline)
  • 150gr šećera
  • 100ml vode
  • 1 kesica želatina (4 kašike vode)
  • 1 puding od maline
  • 100ml vode

Ganaž:

  • 120gr čokolade
  • 150ml slatke pavlake
  • Dekoracija:
  • 250gr šlag kreme
  • 4dl hladnog mleka

PRIPREMA:

Korice:

Umutiti penasto jaja i šećer, pa u njih naizmenično dodavati mokre i suve sastojke. Na kraju dodati mak i još malo mikserom umutiti.

Korice peći u kalupu na 180 stepeni oko 30min.

Od ove smese dobijete količinu za dve korice, koje posle pečenja presecete vodoravno da dobijete 4 korice.

Mak traži sočnost.

Korice pre filovanja možete preliti sa par kašika čokoladnog ili običnog mleka.

Fil1:

U šerpu stavite oko 700ml mleka i šećer da vam se zagreje, a sa ostatkom mleka zamutite puding i gustin da nema grudvica, pa skuvajte u mleku.

Skuvan fil stavite u činiju, premažite puterom da vam se ne uhvati korica, pa ostavite da vam se ohladi.

Kad se ohladi, dodajte umućen puter i dobro mikserom sjedinite.

Fil 2:

Voće, šećer i 100ml vode stavite u šerpu da vam proključa na tihoj vatri.

Želatin potopite sa 4 kašike vode i ostavite da nabubri.

U 100ml vode razmutite puding, pa kad voće proključa, sipajte i skuvajte fil.

Nabubren želatin otopite na tihoj vatri da dobijete tečno stanje, pa ga sipajte u skuvan voćni fil.

Ostavite fil da vam se ohladi.

Ganaž: Otopite čokoladu u vrućoj slatkoj pavlaci i dobro ručno izmešajte.

Filujte tortu: Korica - žuti fil - voćni fil - ganaž i tako do kraja, da vam poslednja ostane četvrta korica.

Kad se torta lepo ohladi, odozgo stavite šlag krem ili ganaž krem i ukrasite po želji.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs