DOMAĆE KNEDLE KOJE PODSEĆAJU NA ČUVENI SLATKIŠ: Stavite čokoladu umesto šljiva i dobićete FERERO KNEDLE, ukus im je za 5

Knedle ili kako ih mnogi zovu gomboce sa ukusom čokolade su oličenje savršenstva

Recepti
DOMAĆE KNEDLE KOJE PODSEĆAJU NA ČUVENI SLATKIŠ: Stavite čokoladu umesto šljiva i dobićete FERERO KNEDLE, ukus im je za 5
Foto: Printscreen Youtube / Anamaria B

Nekako se svi vratimo u detinjstvo kad osetimo ukus domaćih knedli sa šljivama i prisetimo se naših baka. Ovaj recept će vas podsetiti na to, ali sa blagim modifikacijama u ovo moderno doba. Predstavljamo vam čokoladne kuglice koje se tope ustima.

SASTOJCI:

Testo:

  • 600g očišćenog krompira
  • 300g brašna (200g oštro / 100g meko)
  • 60g maslaca
  • 45g griza
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šecer
  • 1 jaje

Mrvice:

  • 120g starog hleba
  • 120g prezle
  • 80g sećera
  • 20g kakaa
  • 10g čokolade u prahu
  • 50ml ulja

I još 400-500g Nutelle

PRIPREMA:

Krompir ćemo skuvati u slanoj vodi pa mu dodati maslac i dobro izgnječiti. Zatim dodajemo, so, vanilin šećer i jaje, a potom je potrebno sve to sjediniti. Sada ubacujemo i griz i brašno u našu smesu i sve lepo umesiti. Gotovo testo ćemo ostaviti u frižideru pokriveno da odstoji nekih 30 minuta.

Za to vreme ćemo pripremiti kuglice od nutele tako što ćemo prohlađenu nutelu staviti na papir za pečenje u porcijama od nekih 20 g i odložiti u zamrzivač još 30-ak minuta.

Prelazimo na pripremu mrvica ili posipa za kledne. Na zagrejano ulje u tiganju dodaćemo hleb i smanjujemo jačinu ringele, nakon 15 minuta mešanja naš hleb će dobiti zlatkastu boju i postaće hrskav, tada dodajemo i prezle i nastavljamo sa mešanjem, zatim ubacujemo šećer i takođe mešamo, a na kraju ide kakao pomešan sa čokoladom u prahu, sve to sjedinimo i naš posip je gotov.

Vraćamo se na testo koje vadimo iz frižidera i rasporedimo po radnoj površini, a onda sečemo u porcije od oko 50 grama. Rukama rastanjimo dobijene loptice od testa pa na to stavljamo fil i formiramo loptice odnosno knedle.

U zagrejanu vodu sa prstohvatom soli spuštamo naše knedle i kada one isplivaju na površinu nakon dva, tri minuta ih vadimo. Prebacujemo ih na mlake mrvice i valjamo dok knedle ne budu ravnomerno prekrivene njima.

Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs