Nekako se svi vratimo u detinjstvo kad osetimo ukus domaćih knedli sa šljivama i prisetimo se naših baka. Ovaj recept će vas podsetiti na to, ali sa blagim modifikacijama u ovo moderno doba. Predstavljamo vam čokoladne kuglice koje se tope ustima.
SASTOJCI:
Testo:
- 600g očišćenog krompira
- 300g brašna (200g oštro / 100g meko)
- 60g maslaca
- 45g griza
- prstohvat soli
- 1 vanilin šecer
- 1 jaje
Mrvice:
- 120g starog hleba
- 120g prezle
- 80g sećera
- 20g kakaa
- 10g čokolade u prahu
- 50ml ulja
I još 400-500g Nutelle
PRIPREMA:
Krompir ćemo skuvati u slanoj vodi pa mu dodati maslac i dobro izgnječiti. Zatim dodajemo, so, vanilin šećer i jaje, a potom je potrebno sve to sjediniti. Sada ubacujemo i griz i brašno u našu smesu i sve lepo umesiti. Gotovo testo ćemo ostaviti u frižideru pokriveno da odstoji nekih 30 minuta.
Za to vreme ćemo pripremiti kuglice od nutele tako što ćemo prohlađenu nutelu staviti na papir za pečenje u porcijama od nekih 20 g i odložiti u zamrzivač još 30-ak minuta.
Prelazimo na pripremu mrvica ili posipa za kledne. Na zagrejano ulje u tiganju dodaćemo hleb i smanjujemo jačinu ringele, nakon 15 minuta mešanja naš hleb će dobiti zlatkastu boju i postaće hrskav, tada dodajemo i prezle i nastavljamo sa mešanjem, zatim ubacujemo šećer i takođe mešamo, a na kraju ide kakao pomešan sa čokoladom u prahu, sve to sjedinimo i naš posip je gotov.
Vraćamo se na testo koje vadimo iz frižidera i rasporedimo po radnoj površini, a onda sečemo u porcije od oko 50 grama. Rukama rastanjimo dobijene loptice od testa pa na to stavljamo fil i formiramo loptice odnosno knedle.
U zagrejanu vodu sa prstohvatom soli spuštamo naše knedle i kada one isplivaju na površinu nakon dva, tri minuta ih vadimo. Prebacujemo ih na mlake mrvice i valjamo dok knedle ne budu ravnomerno prekrivene njima.
Prijatno!
Bonus video: