Punjene kiflice sa semenkama i belim lukom su prava čarolija. Njihov ukus odvešće vas ekspresno na mediteransku obalu i nećete moći da prestanete da ih jedete dok se ne ukaže dno činije. Evo kako da ih napravite, iznenadićete se koliko je jednostavno!
SASTOJCI:
- 450 gr brašna
- 2,3 dcl toplog mleka
- 5 kašika maslinovog ulja
- 9 gr soli
Kvasac:
- oko 40 ml tople vode
- 1 suvi kvasac
- 1 kašikica šećera
Još:
- 1 jaje za premaz
- semenke
- maslinovo ulje+beli luk
- nadev po želji
PRIPREMA:
1. Formirajte kvasac tako što sve navedeno pomešate (voda, kvasac i šećer). Nakon 5-10 min. spreman je.
2. Sve suve sastojke pomešajte, dodajte tečne i stavite u mikser na 7 minuta. Možete i mešati ručno. Testo je spremno kada se odvoji od zidova posude miksera. Nakon toga premesite sa jednom šakom brašna i zatim polijete uljem. Poklopite posudu i ostavite na toplom da se udvostruči, oko sat vremena.
3. Nakon sat vremena loptu podelite na 10 jednakih loptica po 70 gr (za manje kiflice 50 gr). Oblikujete loptice i ostavite ih da narastu još pola sata.
4. Nakon pola sata razvucite kiflice, napunite i urolajte kao na videu. Namažite ih jajetom, prekrijete folijom i ostavite dodatnih pola sata u plehu u kojem ćete ih peći.
5. Nakon toga pospete ih semenkama i pečete u rerni na 220° dok ne porumene. Na samom kraju premazati sa belim lukom i maslinovim uljem. Prijatno!
Bonus video: