OVO JE OMILJENI KOLAČ KROZ GENERACIJE: Napravite štrudlu sa makom, toliko sočnu i vazdušastu, da će svi TRAŽITI REPETE

Ako volite ovaj stari kolač, a mislite da se teško pravi, pa nemate hrabrosti ni da pokušate, varate se, evo kako da je najlakše napravite

Recepti
OVO JE OMILJENI KOLAČ KROZ GENERACIJE: Napravite štrudlu sa makom, toliko sočnu i vazdušastu, da će svi TRAŽITI REPETE
Foto: printscreen Facebook / Jekin Kapric

Ima li ikoga ko ne voli štrudlu sa makom, od najmanjih usta, pa do onih najstarijih, niko ne može da se zasiti ove poslastice. Nekome je omiljena ujutru uz čašu hladnog mleka, a neko pak voli da se zasladi, posle ručka i uz kafu, sa njom.

Ovaj recept je specifičan po tome što testo ne sadrži jaja i ima dosta masnoće (svinjsku mast, a možete koristiti i maslac/margarin). Testo je divno i lako za rad, a štrudla ispadne vazdušasta i puna nadeva.

Ovo su potrebni sastojci za domaću štrudlu sa makom.

TESTO:

  • 800 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 300 ml toplog mleka
  • 300 g masti / maslac ili margarin
  • 100 ml tople kisele vode
  • 3 pune kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika narendane korice limuna

NADEV:

  • 400 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 ml vrelog mleka
  • 2 kašike džema od kajsija

PREMAZ:

  • 1 jaje

PRIPREMA:

  1. U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti da kvasac zapeni.
  2. U činiju staviti mast, toplu kiselu vodu, so, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Promešati pa postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko, masno testo koje se ne lepi. Testo ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom mestu oko 45 minuta dok se ne udvostruči.
  3. Za nadev, pomešati mleveni mak, šećer, vanilin šećer, džem i vrelo mleko. Mleko postepeno dodati: možda će biti potrebno manje ili više. Najvažnije je da smesa ne bude retka, mora biti gusta ali maziva, poput pomade.
  4. Testo izručiti na podlogu posutu brašnom i podeliti na dva dela. Prvi deo oklagijom razvući na debljinu od oko 1 cm. Testo premazati polovinom nadeva pa uviti štrudlu. Formiranu štrudlu staviti na veći pleh obložen pek papirom. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. Zatim, štrudle pokriti suvom krpom i ostaviti još 15 min da narastu u plehu.
  5. Rernu uključiti na 180 stepeni. Štrudle izbockati viljuškom kako bi testo i tokom pečenja disalo i kako ne bi puklo. Premazati ih umućenim jajetom (ili uljem, ako izbegavate jaja) i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180 stepeni oko 35 minuta. Ukoliko pre vremena počnu da rumene, pokriti ih alu folijom i dovršiti pečenje.

Pečene štrudle pokriti suvom krpom, a kada se prohlade iseći, posuti šećerom u prahu i servirati. Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs