Kuvaj još bolje

TRIKOVI ZA JOŠ UKUSNIJA JELA: Ovo će momentalno promeniti izgled svakog jela NA BOLJE

U deserte sa čokoladom dodajte prstohvat soli. Ne brinite, neće biti slani, jer će so samo pojačati njihov sladak ukus

Recepti
Autor:
TRIKOVI ZA JOŠ UKUSNIJA JELA: Ovo će momentalno promeniti izgled svakog jela NA BOLJE
Foto: Printscreen/youtube

Istraživanja kažu da žena u proseku svake nedelje provede oko šest i po sati u kuhinji - kuvajući. Međutim, iste studije pokazuju da u kuvanju ne uživaju baš sve, već svaka treća. Razloga za to je, naravno, mnogo, a prednjači to što na kraju nismo najzadovoljniji kako nam je jelo ispalo ili nas muči sam proces njegove pripreme. Kako bismo sve ovo bar malo olakšali, donosimo vam nekoliko dobrih saveta i trikova koji će vam neka jela garantovano učiniti ukusnijim, a i grešaka će biti manje.

pasta
foto: Shutterstock

Uvek savršena testenina

Za kuvanje testenine uvek koristite što veću šerpu ili lonac (kažu da je idealan onaj od 6 l). Sipajte toliko vode da prekrije 3/4 lonca, kako se testenina ne bi prekuvala i ne bi bila lepljiva. Ako pastu služite s nekim ukusnim sosom, što najčešće i radimo, u vodu u kojoj je kuvate nipošto nemojte stavljati ulje jer će je ono prekriti i zbog toga neće moći da upije sos. Najvažnije kod kuvanja testenine koju ćete poslužiti s prelivom jeste da je uvek kuvate oko minut-dva kraće nego što piše u uputstvu na pakovanju, jer će je vreo sos kojim se preliva dodatno razmekšati.

Topla čokolada
foto: Shutterstock

Još ukusnija topla čokolada

Ako volite poslastice i redovno ih pravite, treba da znate da je odličan trik za većinu onih koji se prave s čokoladom da se u njih doda - prstohvat soli. Isto važi i za pripremu vruće čokolade. Da bi bila savršena, dodajte joj so. Ne brinite, uopšte je neće zasoliti, ali će je i te kako učiniti slađom. Razlog je jednostavan - so dodatno aktivira receptore ukusa, pa se sladak ukus znatno pojačava, piše Jutarnji.hr.

pohovano meso
foto: Shutterstock

Savršeno začinjeno pohovano meso

Ne znamo za vas, ali mnogi već posoljeno meso nakon pohovanja moraju opet da posole. To se najčešće dešava jer ga solimo u pogrešno vreme. Zato nije naodmet spomenuti kad se ono zapravo soli. Sledeći put uradite sledeće: namirnice za pohovanje solite tik pre paniranja (umakanja mesa u njih) ili jače posolite jaja kroz koja provlačite meso pre nego što ga na kraju uvaljate u prezle, usitnjeni kornfleks ili nešto drugo za pohovanje.

Paradajz Sos
foto: Shutterstock

Kremasti sos od paradajza

Začudili biste se koliko ljudi misli da je sasvim dovoljno da u šerpu ili tiganj samo istresu pasirani paradajz, zagreju ga, posole i serviraju uz neko kuvano ili pečeno meso. Međutim, priprema pravog paradajz-sosa uopšte nije mnogo komplikovnija od toga. Sve što treba da uradite je da na maslinovom ili suncokretovom ulju i na laganoj vatri pržite očišćeni luk presečen napola dok s jedne strane ne dobije braon boju (kao za supu, ali dobro pazite da ne zagori), dodate paradajz (pasirani, u tubi ili svež, kad mu je sezona) i sve to dinstate oko dvadeset minuta. Nakon toga dodajte komadić maslaca, koji će neutralisati kiselost paradajza, a sos učiniti nežnim, svilenkastim i kremastim. Začinite, izvadite luk i - to je to. Ukoliko volite da u sosu ipak osetite ukus luka, uradite sve isto, samo luk sitno naseckajte i dobro izdinstajte pre nego što dodate paradajz.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs