U sezoni krsnih slava negde se podrazumeva da svako od nas želi da što bolje ugosti svoje zvanice i pruži im posluženje i provod za pamćenje.
Nepisano je pravilo
S obzirom na to da je sezona krsnih slava u punom jeku, normalno je da svako od nas želi da što bolje ugosti sve svoje zvanice i pruži im posluženje i provod za pamćenje. Pored standardnih i tradicionalnih stavki na meniju, mnogi domaćini i domaćice potrudiće se da se na trpezi nađu i neka drugačija, originalna jela, koja će s vremenom postati njihov zaštitni znak.
1. Jogurt salata sa krastavcima i mirođijom
Sastojci: 1 veća šolja gustog jogurta, 2 krastavca (iseckana na kolutove), 2 kašike sveže seckane mirođije, 1 čen belog luka (sitno seckan), so i biber.
Priprema: Krastavce isecite na što tanje kolutiće, a beli luk i mirođiju iseckajte što sitnije. U posudi pomešajte jogurt s krastavcima, dodajte mirođiju i beli luk, posolite i pobiberite po ukusu.
2. Kajmak s medom i orahom:
Sastojci: 200 g kajmaka, 3 supene kašike meda, 1 šolja seckanih oraha.
Priprema: Kombinacija kajmaka s medom i orasima stvara bogat i kremast namaz koji će oduševiti vaše goste. Poslužite ga uz svež domaći hleb ili tostirane kriške hleba za pravu poslasticu.
3. Krmenadle u kajmaku:
Sastojci: 4 krmenadle, 1 šolja kajmaka, so, biber, začini po ukusu, maslac za prženje.
Priprema: Tradicionalna jela poput krmenadli mogu dobiti poseban šmek uz dodatak kajmaka. Ugrinite u mekoću i bogatstvo kajmaka koji se polako topi na vrhu sočnih krmenadli. Ovo će biti prava poslastica za ljubitelje mesnih delicija.
4. Krompir pire sa mladim lukom i pavlakom:
Sastojci: 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kolutove, 1 šolja pavlake, 4 mlada luka, seckana, So, biber, muskatni oraščić po ukusu, maslac.
Priprema: Obogatite klasičan krompir pire dodatkom svežeg mladog luka i kisele pavlake. Ova kombinacija pruža ne samo kremastu teksturu, već i osvežavajući ukus koji će se uklopiti s raznovrsnim jelima na vašoj trpezi.
5. Čokoladna mus sa šljivama:
Sastojci: 200 g tamne čokolade, 2 šolje pavlake za mućenje, 1/2 šolje šećera, 3 jaja, 1 šolja suvih šljiva, naseckanih
Priprema: Za kraj, zasladite svoje goste bogatom čokoladnom musom sa šljivama. Ova jednostavna, ali elegantna poslastica će zatvoriti obrok s ukusom luksuza. Dodatni bonus: poslužite je u malim, elegantnim čašama za dozu vizuelnog užitka.
Ove kremaste i ukusne ideje dodatno će obogatiti vašu slavsku trpezu, čineći vašu proslavu nezaboravnom za sve prisutne. Slobodno eksperimentišite s receptima i prilagodite ih svojim preferencijama kako biste stvorili jela koja će ostaviti snažan utisak na vaše goste.