Kako kreativnost u pripremi hrane oblikuje zdrave navike kod dece

Tokom roditeljstva, suočavanje sa izazovima u vezi sa ishranom dece deo je svakodnevnog života. Jedan od čestih scenarija je trenutak kada dete odbija da jede nešto zbog toga kako izgleda.

Recepti
Autor:
Kako kreativnost u pripremi hrane oblikuje zdrave navike kod dece
Foto: Promo

Ova situacija često dovodi roditelje do razmišljanja o strategijama koje mogu pomoći da se prevaziđe ovaj izazov.

Mnogi roditelji su se sigurno susreli sa trenucima kada je njihovo dete odbijalo hranu, zato što im ukus nije prijao, ali i zato što izgled nije odgovarao. Ponekad, deca mogu imati snažne vizuelne preferencije kada je u pitanju hrana, odbijajući da probaju nešto novo ili čak poznato, samo zato što im se ne dopada izgled određene namirnice. Zajedničko planiranje i priprema obroka može pomoći deci da se osećaju uključeno u donošenje odluka o svojoj ishrani.

Aranžiranje hrane na tanjiru predstavlja ne samo estetski doživljaj za decu, već otvara vrata i ka dubljem i lepšem iskustvu - uključivanju dece u sam proces pripreme hrane. Na ovaj način, osim što se oživljava njihova radoznalost i podstiče želja za istraživanjem novih ukusa, pozitivno se utiče na njihov celokupni razvoj. Kroz oblikovanje i mešanje hrane, osim što učestvuju u stvaranju vizualno privlačnih obroka i stiču osnovne kulinarske veštine, deca razvijaju spretnost ruku i preciznost pokreta, unapređujući tako svoje motoričke sposobnosti na jedan kreativan način. Na kraju, aranžiranje hrane i zajedničko kuvanje postaju ne samo kulinarski čas već i prilika za razvijanje zdravih prehrambenih navika i divnih uspomena u porodičnom okruženju.

Nestle
foto: Promo

ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula

Raznovrsnost u ishrani je od suštinskog značaja, jer svaka namirnica donosi specifične hranljive materije koje su deci potrebne za pravilan rast i razvoj. Roditelji mogu pristupiti uvođenju zdrave ishrane na različite, kreativne načine. Istraživanjem raznovrsnih recepata i igrom sa različitim bojama i teksturama hrane, način na koji se pristupa ishrani može imati značajan uticaj na formiranje njihovih prehrambenih navika.

Uz ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula koji je kompanija Nestlé kreirala u saradnji sa foodart umetnicom Danče Tomašević, najmlađi će uživati u svakom zalogaju i zajedno sa roditeljima istraživati svet zdrave hrane i pravilne, i izbalansirane ishrane. Četrnaest jedinstvenih obroka prilagođenih potrebama najmlađih predstavljeni su kao prava umetnička dela na tanjiru.

U ovoj jedinstvenoj Nestlé knjizi recepata, koja sadrži nutritivno bogate obroke, posebna pažnja posvećena je aranžiranju namirnica. Obroci aranžirani u obliku omiljenog lika iz crtanog filma, od raznih životinja do zanimljivih figurica, podstiču najmlađe da probaju hranu kojoj možda inače ne bi dali šansu. Takođe, korišćenjem ZdravoKlopajmo kuvara za sva čula, roditelji mogu da uključe decu u ceo proces pripreme obroka i na taj način ih od malih nogu upoznaju sa raznovrsnošću namirnica i važnosti njihovog konzumiranja.

Nestlé već više od 10 godina radi na podizanju svesti o važnosti formiranja zdravih životnih navika u domenu pravilne ishrane, ali i fizičke aktivnosti, i to najviše u detinjstvu kao periodu intenzivnog rasta i razvoja. ZdravoKlopajmo kuvar za sva čula je jedan od mnogobrojnih edukativnih materijala koji olakšava roditeljima pripremu ukusnih i nutritivno bogatih obroka zajedno sa decom.

Vaš besplatan primerak ZdravoKlopajmo kuvara za sva čula možete preuzeti klikom na link, a više informacija o ovom jedinstvenom kuvaru pročitajte ovde.

Nestle
foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs