OMILJENI RUČAK SIGMUNDA FROJDA KOJI JE OBOŽAVAO DA PRAVI: Mešavina pasulja i mesa kojoj 1 sastojak daje POSEBAN UKUS

MZigmund Frojd je obožavao paslj na jevrejski način, sam ga je često pravio i uvek se tražila kašika više!

Recepti
18:15h Autor: ,
OMILJENI RUČAK SIGMUNDA FROJDA KOJI JE OBOŽAVAO DA PRAVI: Mešavina pasulja i mesa kojoj 1 sastojak daje POSEBAN UKUS
Kako se pravi omijeno jelo Frojda?, Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Zigmud Frojd je obožavao čolent, tradicionalano jevrejsko jelo koje se priprema od pasulja i mesa. Vrlo često se nalazilo na trpezi u domu čuvenog psihijatra , a pravio ga je na poseban način, te je postao njegov specijalitet. Voleo je da ga sprema vikendom u društvu svoje dece, uživajući u rapsodiji ukusa.

Tajni sastojak ovog cenjenog lekara i psihologa su upravo bili sušeni vrganji, koji su upotpunili ovo sjajno jelo kojem niko ne može da odoli, zato izdvojte vreme i obavezno ga napravite! Sigurni smo da će postati omiljeni nedeljni ručak u vašoj porodici!

Sigmund Frojd
foto: Profimedia

Sastojci:

  • 250 g belog pasulja
  • 250 g šarenog pasulja
  • 100 g bisernog ječma
  • 3 kašike masti (ili maslinovog ulja)
  • 500 g suvog mesa po izboru
  • 2 crna luka
  • 1 glavica belog luka
  • 2 kašike paadajz pirea
  • 4 kašike dimljene slatke paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika tucane paprike
  • 1 l pilećeg temeljca (ili vode)
  • par sušenih vrganja
  • malo dimljene piletine ili sveže (ne mora)
  • 1 čolent kugla
  • 4-5 srednjih krompira
  • 5 jaja
  • 250 g šampinjona
  • so

Za čolent kuglu:

  • 4 kašike vode
  • 4 kašike ulja
  • 1/8 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice soli (bez joda)
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 3/4 do 1 šolje brašna (ili koliko je potrebno)
Sigmund Frojd
foto: Profimedia

Način pripreme:

Veče pre pripreme jela operite pasulj i ječam, a onda potopite u 1,5 l vode. Sutradan zagrejte rernu na 120°C. U velikoj posudi istopite mast i propržite seckan crni luk sa prostohvatom soli. Očistite čenove belog luka i sitno iseckajte ili sameljite, pa dodajte da se proprži sa crnim lukom. Zatim dodajte i paradajz pire i mešajte nekoliko minuta, dok malo ne potamni.

Pobiberite i pospite začinsku papriku (2 kašike). Promešajte odmah i postepeno dodajte bujon. Nastavite da mešate, jer ne sme da bude grudvica. Dodajte pasulj i ječam, kao i vodu u kojoj je stajao i kuvajte dok ne krene da vri. Zatim dodajte i suvo meso, krompir koji ste isekli i oljuštili, kao i sušene vranje i dimljenu piletinu. Promešajte i ostavite da proključa.

Pasulj
foto: Shutterstock

Po potrebi dodajte još vode da sve pokrije. Posolite i pobiberite. Na vrh stavite sirova jaja u ljusci (koja ste oprali), zajedno sa čolent kuglama, kao i seckanim pečurkama. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni najmanje 6 sati na 120°C ili 3 sata na 150°C, a zatim preko noći najmanje 10 do 15 sati na 95°C. Ako ste u žurbi možete da pečete samo 3 sata na 150°C, ali jelo neće biti pravog ukusa.

Ako mislite da treba više vode, dodajte malo, ali ne više od 1/2 šolje odjednom. Kada budete spremni za posluživanje, isecite meso i čolent kugle. Započnite obrok sa oljuštenim i isečenim jajima. (Ako je moguće, krupno iseckajte jaja i poslužite sa isečenim crnim lukom, pa sve pokapajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite). Poslužite stavljajući meso i čolent kugle na pasulj i krompir.

Kako se pravi čolent kugla?

Pomešajte vodu, ulje, biber, so, slatku papriki i brašno. Formirajte mekano testo i oblikujte kuglu i dodajte u čolent kada bude vreme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs