KAKO UKRAJINKE FARBAJU USKRŠNJA JAJA? Tehnika koja će vas raspametiti - OVO JE PRAVO UMETNIČKO DELO

Ukrajinke imaju fascinantnu tehniku farbanja jaja koje se ne odriču, a rezultat je prava umetnost.

Recepti
11:48h Autor:
KAKO UKRAJINKE FARBAJU USKRŠNJA JAJA? Tehnika koja će vas raspametiti - OVO JE PRAVO UMETNIČKO DELO
Kako Ukrajinke farbaju jaja, Foto: Printscreen/youtube

Proslava Uskrsa u Ukrajini i Srbiji obeležava se na veoma sličan način, dok se tehnika farbanja jaja ukrajinskih domaćica razlikuje se od ostalih. Frabanje jaja sodom bikarbonom jedna je od najjednostavnijih tehnika, dok je rezultat fascinantan.

Međutim, ono što ukrajisnke domaćice rade prilikom ukrašavanja jaja, prava je umetnost. Naime, jaja su ukrašena uz pomoć voska, posebnim alatom, a šare na njima su tradicionalne šare iz ukrajinske kulture. Pisanice su često ukrašene različitim linijama i geometrijskim figurama poput kvadrata i trouglova.

Poput motiva i boje na pisanicama imaju određena značenja, kao i specifična kombinacija boja. Na primer, kombinovanje crvene i bele boje simbolizuje poštovanje, dok kombinacija crne i bele označava žalost.

Pisanice se oslikavaju batik tehnikom, tojest tehnikom ukrašavanja pomoću voska. Prvo se voskom iscrtavaju linije, odnosno crteži, pa se kasnije praznine popunjavaju bojom. Iako u svakom delu Ukrajine postoje različiti načini ukrašavanja jaja, ovaj je tradicionalan i najviše zastupljen. U Ukrajini je običaj da se na dan Uskrsa ova jaja poklanjaju svešteniku i deci, dok neudate devojke jaja poklanjaju mladićima prema kojima gaje simpatije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs