Sećate se trika koji je prošle godine zapalio internet? Reč je o receptu za serviranje lubenice po kojem se podrazumeva da je začinite sa malo soli.
Sama pomisao da se lubenica soli, mnoge ljude ostavlja u šoku.
Stručnjaci tvrde da je umereno posoljena lubenica sjajna stvar, i da nema razloga da ovo ne probate. Naime, so daje intezivniji ukus lubenici, jer kreira slano-slatki kontrast, omogućavajući da slatkoća dođe do izražaja, a ujedno podstiče proizvodnju pljuvačke, što opet ovo voće čini sočnijim.
Ako poželite da pojedete komad sočne lubenice, a naiđete na gorku - dodajte prstohvat soli.
Ipak, budite obazrivi - previše soli neće dati dobar efekat. Dovoljno je da prstohvat soli rasporedite ravnomerno po krišci lubenice koju planirate da u slast pojedete. Setite se koliko je poslednjih godina salata od lubenice sa feta sirom popularna, te vam ova kombinacija možda ipak neće delovati toliko odbojno.

Takođe, lubenica nije jedino voće koje se dobro slaže uz slane stvari - opšte je poznato da se dinja u kombinaciji sa pršutom ili suva šljiva sa slaninom smatra pravim specijalitetom.
Iako već ima dovoljno čudnih kombinacija hrane, so i lubenicu treba da dodate na taj spisak. Naime, ako želite slađi ukus lubenice, nemojte da dodajete šećer nego so, jer je opšte poznato da so umanjuje gorčinu.