Za pripremu ovog jela potrebno je:
• 1 kg raštana
• 400 g telećeg ili junećeg mesa
• 40 g masnoće (ulja)
• 150 g crnog luka
• 80 g pirinča
• 200 g suvog mesa po želji ili slanine
• soli, bibera, peršuna i brašna po potrebi
Priprema:
Sveže, zdrave i mlade listove raštana odvojiti od stabljike i odstraniti zadebljali deo lista. Oprati u hladnoj vodi i prokuvati (blanširati) u ključaloj, slanoj vodi par minuta. Kada su listovi blanširani, izvaditi ih i odmah staviti u hladnu vodu da sačuvaju prirodnu boju. Do upotrebe čuvati ih u hladnoj vodi.
Crni luk očistiti, oprati i sitno iseckati, pa propržiti u tiganju u kom je pre toga zagrejana masnoća. Nakon toga u tiganj dodati meso koje je prethodno odvojeno od kostiju, suvišnih žila, masnoće i sitno iseckano i sve to zajedno pržiti još par minuta.
Kada su meso i luk proprženi, dodati pirinač koji je prethodno probran, opran i dobro oceđen - i sve zajedno upržiti.
Masu začiniti sa malo soli, mevenog bibera i peršuna po ukusu.
Kad se smesa prohladi, stavljati na svaki list raštana pomalo i savijati kao sarmice. Dobijene rolade ređati u šerpu, a između njih poređati malo suvog mesa, naliti vodom i pustiti da proključaju. Kuvati 2 sata na blagoj vatri.
Na kraju u rastopljenoj masnoći propržiti brašno sa biberom i preliti japrake. Ostaviti da se krčka još nekoliko minuta.
Služiti sa kiselim mlekom.
Prijatno!