UKUS ZA PAMĆENJE

JAPRACI SU TRADICIONALNI CRNOGORSKI DELIKATES: Jelo rezervisano za istinske gurmane!(RECEPT)

Kombinacija ukus koju će voleti svi moji vole jela na kašiku

Recepti
Autor:
JAPRACI SU TRADICIONALNI CRNOGORSKI DELIKATES: Jelo rezervisano za istinske gurmane!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Za pripremu ovog jela potrebno je:

• 1 kg raštana

• 400 g telećeg ili junećeg mesa

• 40 g masnoće (ulja)

• 150 g crnog luka

• 80 g pirinča

• 200 g suvog mesa po želji ili slanine

• soli, bibera, peršuna i brašna po potrebi

Priprema:

Sveže, zdrave i mlade listove raštana odvojiti od stabljike i odstraniti zadebljali deo lista. Oprati u hladnoj vodi i prokuvati (blanširati) u ključaloj, slanoj vodi par minuta. Kada su listovi blanširani, izvaditi ih i odmah staviti u hladnu vodu da sačuvaju prirodnu boju. Do upotrebe čuvati ih u hladnoj vodi.

Crni luk očistiti, oprati i sitno iseckati, pa propržiti u tiganju u kom je pre toga zagrejana masnoća. Nakon toga u tiganj dodati meso koje je prethodno odvojeno od kostiju, suvišnih žila, masnoće i sitno iseckano i sve to zajedno pržiti još par minuta.

Kada su meso i luk proprženi, dodati pirinač koji je prethodno probran, opran i dobro oceđen - i sve zajedno upržiti.

Masu začiniti sa malo soli, mevenog bibera i peršuna po ukusu.

Kad se smesa prohladi, stavljati na svaki list raštana pomalo i savijati kao sarmice. Dobijene rolade ređati u šerpu, a između njih poređati malo suvog mesa, naliti vodom i pustiti da proključaju. Kuvati 2 sata na blagoj vatri.

Na kraju u rastopljenoj masnoći propržiti brašno sa biberom i preliti japrake. Ostaviti da se krčka još nekoliko minuta.

Služiti sa kiselim mlekom.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs